Протест пред НС срещу Истанбулската конвенция

Граждани протестират пред Народното събрание срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

„Тази конвенция цели унищожаването на българския народ. Тя е опасна за бъдещето на България, за нейните деца. Тя формулира понятия за пол, изградени на представата, за джендър и социални роли, които отхвърлят традиционното, възприето от всички нас, схващане, представа за отношенията между мъжа и жената. Тя не защитава жената, а защитава сексуалния партньор – жената в хомосексуалните отношения.

Какъв референдум, какво обсъждане? Ние вече я обсъдихме, сто пъти я прочетохме и видяхме, че това е изключително голямо зло за българските традиции, за източно-православната ни вяра, за нас като хора, за децата ни“, казаха протестиращи пред репортер на БНР.

Според противниците на документа, той ще доведе до въвеждане на понятие за трети пол и възможност за узаконяване на еднополовите бракове. Ратифицирането на конвенцията се подкрепя от партия ГЕРБ, а против са Обединените патриоти и БСП. Миналата седмица левицата внесе искане в парламента за свикване на референдум по спорната тема.

Документът разделя обществото – освен протести „против“ конвенцията, миналия месец имаше и демонстрации в подкрепа на ратифицирането й, организирана от неправителствени организации.

 

 


image0 (9K)