Протестът: Гневът се изля върху Караянчева, множеството поиска оставката ѝ

В 71-вата вечер на антиправителствени протести демонстрантите в София блокираха малко преди 20 часа движението по булевард „Цар Освободител“ в т. нар. Триъгълник на властта, предаде БНР.

Исканията на демонстрантите са оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, а от сряда и на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Нормално бе движението по бул. „Дондуков“.

„Керванът си върви, нищо няма да се случи, тази пасмина, която се е окопала отсреща, нищо няма да се случи…Когато, тези, които сме ги избрали, започнат да употребяват думата „аз“ вече не ме представляват мен, вече представляват себе си“, заявиха протестиращи пред БНР.

Снощи демонстрацията бе белязана от масово замеряне със сливи на сградата на Народното събрание. Акцията бе организирана от майките от „Системата ни убива“ като препратка към нецензурно изказване по адрес на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, приписвано на премиера Бойко Борисов. Балоните с вода бяха за НСО, чиито служители извлачиха жените насила от сградата на парламента.

Капаци за тоалетни чинии, които символизират отношение към детето, на което не позволиха да отиде до тоалетната в сградата бяха оставени на стълбите на парламента.

След „обстрела“ на централния вход на НС със сливи, осигурени от активисти на „Системата ни убива“, който бе наречен „пърформанс“, последва замерване с яйца на сградата на парламента откъм „Цар Освободител“, но по идея на т.нар. Отровно трио.

Върху сградата отново се прожектираха кадри от сблъсъци с полицията на 2 септември и с интервюто на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Протестиращите са гневни и от другия скандал от вчерашния ден, при който Христо, който е с увреждания и който беше с майка си в парламента в четвъртък, не беше допуснат да отиде до тоалетната на обществената сграда. Затова жените оставиха капаци и седалки за тоалетни чинии на стълбите на Народното събрание с послания към Караянчева.

Арман Бабикян от „триото“ отново призова Цвета Караянчева да подаде оставка.

Протести днес бяха организирани и в Пловдив, във Варна, както и в Благоевград.

 


image0 (9K)