Протестът: Без блокади до 15 септември

За 58-а вечер протестиращите се събраха в центъра на София, като организаторите от т.нар. „Отровно трио“ призоваха всички да носят плюшени играчки в знак на подкрепа към собственика на веригата „Хиполенд“ Мариан Колев, който преди два дни публикува отворено писмо как 17-годишния му син е пострадал, след като е бил напръскан със сълзотворен спрей от униформени, а днес стана ясно, че НАП и Икономическа полиция са влезли за проверка в компанията.

Самият Колев също дойде в т.нар. „Триъгълник на властта“ и говори пред демонстрантите.

„Моля ви, направете така, че децата ни да искат да останат в България, обърна се той към Борисов и Иван Гешев“. И закрещя: „Оставка“.

„Отровното трио“ призова и парламентарно представените партии да не осигуряват кворум и да не участват в работата на Народното събрание.

Протестът тази вечер е под надслов „Нас не ни е страх“, а демонстрантите обявиха, че до 15 септември, в знак на добра воля, няма да възстановяват блокадите на ключовите кръстовища, освен ако не се наложи. Хората остро осъдиха проявите пред Народното събрание на 2-ри септември. Протестът е мирен и прояви, които да водят до ескалация на напрежението, са недопустими, посочват те. Има мирни и демократични средства с които да се постигнат целите на протеста, смятат протестиращите.

За да не се допуска ситуация, подобна на тази от вечерта на 2-ри септември, организаторите на протестите обмислят различни варианти, в това число да се въведат и коменданти на самите протести.

Малко след 21:30 часа протестиращите заявиха, че няма да провеждат шествие до Орлов мост, а отново ще изградят палатков лагер пред Министерския съвет.

Блокадата на жълтите павета беше възстановена, а организаторите заявиха, че протестиращи ще останат там през нощта. Те призоваха хората да донесат одеала и завивки за гражданите, които ще останат в наново изградения палатков лагер през нощта.

Собственикът на „Хиполенд“ говори пред протестиращите Снимка: Bulphoto

Полицията пък изгради два пункта за проверка – единият е на ул. „Съборна“, а другият до метростанция „Сердика“. Униформените проверяват по-обемистите чанти и раници. Сградата на парламента е обградена от два реда полицаи, като отпред са тези с анти-конфликт жълти жилетки.

Протестиращи раздадоха петдесет различни играчки, купени от търговската верига, на полицаите, които се намираха около Народното събрание /бившия Партиен дом/. Александър Генов, който раздаде играчките на униформените каза, че не е служител на веригата и каза, че полицаите не са играчки на властта. Униформените приеха подаръците, някои от тях благодариха, а протестиращите ги аплодираха. Имаше и такива, които отказаха да приемат играчките.

                   Снимка: Bulphoto

Недоволните от властта блокираха бул. „Цар Освободител“ и бул. „Дондуков“.

Във Варна протестиращи отново се събраха край сградата на общината във Варна. Хората поискаха оставките на премиера и главния прокурор. Беше прожектирана речта на отец Дионисий от протестите на 2 септември в София.

И тази вечер русенци излязоха на протест пред Съдебната палата. Нито слънцето, нито дъждът ще ни спрат, докато нашите искания не бъдат изпълнени, заявиха те. Към оставките на министър-председателя и главния прокурор те добавиха и тези на министъра на вътрешните работи и на шефа на СДВР, защото са допуснали безредици и насилие на мирния протест в София.

https://www.facebook.com/nikolay.hadjigenov/videos/3458124097541002/?t=71

 

 


image0 (9K)