Протести на превозвачите и срещу затварянето заради COVID-19 се сляха в София

Активисти на проруската партия „Възраждане“, превозвачи, таксиметрови шофьори и майки от „Системата ни убива“ сляха две демонстрации пред Министерския съвет в сряда. Минути след обявяването на новите, по-строги противоепидемични мерки, пред сградата на правителството се стигна до леки сблъсъци между полицаи и протестиращи и хвърляне на бомбички, съобщи бТВ.

Събитието, организирано от активисти, близки до „Възраждане“ се наричаше „Да спасим България от фалит“. След кратка демонстрация пред Министерския съвет, протестиращите се преместиха пред сградата на парламента с викове „Оставка“.

На същото място имаше и демонстрация на майките от „Системата ни убива“, които хвърлиха черна димка към входа на правителствената сграда.

Междувременно автобусните и таксиметровите превозвачи също се събраха на протест с настояване за приемане на по-тежки наказания за нелицензиран превоз. Според данните на организаторите 100 автобуса и 2000 таксита участваха в прояата. Превозвачите са недоволни от подкрепеното от парламента президентско вето върху промените, с които беше криминализиран нелицензираният превоз на пътници.

Един от основните доводи за отхвърлянето на въпросните промени в Накзателния кодекс беше липсата на ясни критерии, разграничаващи нелицензирания превоз от т.нар. споделеното пътуване.

Превозвачите настояват „незаконният превоз да бъде криминализиран“ и да бъдат приети отново отхвърлените текстове. Те смятат, че това по никакъв начин няма да засегне споделеното пътуване, от което „никой не трябва да печели, а опитът за правенето на внушения в тази посока са с цел манипулация на общественото мнение“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)