Протести на комунисти и анархисти при посещението на Майк Помпео в Атина

Протести на комунисти и анархисти съпроводиха визитата на Майк Помпео в Атина, където той пристигна, за да подпише Протокол за изменение на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между САЩ и Гърция, пише гръцкото англоезично издание Greek Reporter, цитирано от „Фокус“.

Митингът започна на площад “Синтагма” и протестиращите тръгнаха към посолството на САЩ, където подпалиха знамената на САЩ и НАТО, докато скандираха лозунги срещу САЩ, НАТО и Помпео.

По-рано група демонстранти изцапаха с боя статуята на Хари Труман. Полицията реагира със сълзотворен газ, а някои демонстранти нападнаха униформените. Имаше леки сблъсъци между силите на реда и протестиращите, но няма съобщения за ранени или арестувани.

Основната част от демонстранти принадлежеше на Гръцката комунистическа партия (ГКП), като и други леви и анархистки групировки взеха участие в митинга.

По-рано генералният секретар на ГКП Димитрис Куцумбас направи следното изявление:

„Подписването на новото споразумение между Гърция и САЩ и удължаването на престоя и разширяването на американските военни бази в Гърция, само създават още по-голяма несигурност за гръцкия народ, ще дестабилизират още повече региона, ще доведат до по-голямо участие на Гърция в интервенции, в мисии в чужбина и в империалистически войни, и затова днес ние казваме силно „Не“ на всички това. Продължаваме борбата, продължаваме съпротивата.“

Видеото може да видите ТУК:


image0 (9K)