Протести в цяла България срещу цените на горивата и скока на данъците. Блокират пътища

Гражданите ще изразят своето недоволство и срещу увеличените данъци на старите автомобили и подготвеното увеличение на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

Протестни автошествия срещу високите цени на горивата се организират днес в много градове, гласи информация на Националния координационен съвет, който представлява протестиращите, съобщи БНР.

Гражданите ще изразят своето недоволство и срещу увеличените данъци на старите автомобили и подготвеното увеличение на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

Очаква се да бъдат затворени участъци от автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“, главни пътища и гранични пунктове.

В Пазарджик протестиращите ще се съберат на паркинга на парк „Стадиона“.

В 10.00 часа автоколоната ще потегли към Пловдив, където участниците ще се включат към организираното от 11.00 часа автошествие там под надслов „Съединението прави силата“.

По данни на полицията автоколоната ще се придвижи по стария път Пазарджик-Пловдив, така че се очаква затрудняване на движението в този участък, в интервала между 10.00 и 11.00 часа.

В Пловдив автомобилното шествие ще бъде и в подкрепа на майките на деца с увреждания. То ще премине по булевардите „България“, „Васил Априлов“, „Шести септември“, „Източен“ и „Христо Ботев“.

В Сливен протестът ще започне в 11.00 часа от „Дамарски мост“.

В Ямбол в същия час към протестиращите се очаква да се присъединят и таксиметрови шофьори.

Русе също ще се включи в протестите. Там те ще започнат в 11.00 часа. Недоволните в Габрово няма да излязат с колите си, а ще се съберат пред спортната зала в града в 12.00 часа.

В Благоевград автошествието ще премине през града, а след това протестиращите ще блокират главен път Е-79, след тунел „Железница“.

От 14.00 часа започва протестът в Кюстендил. Протестното автошествие ще премине под надслов „Не на безобразията в България“.

Във Враца се организира автошествие под надслов „Смяна на системата“. Протестът е срещу нарастващите цени на горивата, тока, парното, водата и стоките от първа необходимост. Колоната от автомобили ще тръгне от центъра на града и ще премине по важни главни улици.

Очаква се протестът да завърши към 15 ч. с блокада на международния път Е-79 на изхода на Враца по посока към Мездра.

На пореден протест срещу високите цени на горивата се събират и в Бургас. Шествието ще започне в 11.00 ч. и ще тръгне от паркинга на търговския обект на изхода от града към автомагистрала „Тракия“.

В София протестът ще премине като пешеходно шествие от площад „Батенберг“ до паметника на Васил Левски. Организаторите предупреждават, че по маршрута на шествието за кратко ще бъде спирано движението. Протестиращите се събират в 14.00 ч. на площад „Батенберг“. Там ще обявят своите искания, след което ще потеглят в пешеходно шествие по маршрута площад „Батенберг“- бул. „Александър Дондуков“ – паметника Васил Левски и по улиците „Оборище“ и „Георги Раковски“ ще се върнат отново до площада.

Трети протест срещу високите цени на горивата ще се проведе в Стара Загора днес от 11.00 часа. Сборен пункт на протестиращите е затворената заради ремонт част на бул. „Патриарх Евтимий“ между улиците „Христо Ботев“ и „Братя Жекови“.

С автомобили те ще се придвижат до паркинга на езеро „Загорка“, откъдето ще тръгнат пеша по пътя за Казанлък. Ще затворят двете платна за движение, а когато стигнат възела на Околовръстния път ще се върнат обратно до паркинга на езерото.


image0 (9K)