Протести в Русия срещу Путин и пенсионната реформа

Почти 3 милиона руснаци са подписали протестна петиция срещу вдигането на пенсионната възраст

[ad id=“225664″]

Десетки хиляди руснаци се включиха в протестни шествия в цялата страна, организирани от Комунистическата партия. Повод за недоволството стана спорната пенсионна реформа на кабинета, с която ще се повиши възрастта за пенсиониране, съобщава АФП, цитирана от Канал 3.

В Москва, според организаторите на разрешения протест, са се включили около 100 000 души. В момента пенсионната реформа се подлага на обсъждане в парламента. Според новите промени пенсионната възраст постепенно ще се повиши на 63 години за жените от сегашните 55, и на 65 за мъжете от досегашните 60 години.

[ad id=“263680″]

В руската столица демонстрантите скандираха срещу президента Владимир Путин и носеха плакати с надпис „Искаме да живеем от нашите пенсии, а не да умираме на работа“.

Опозиционерът Сергей Удалцов написа в Туитър за протестите в Москва на проспект „Сахаров“: „Главните искания на митинга са оставка на правителството, спиране на процеса на приемане на закона за повишаване на пенсионната възраст и всеобщ референдум в Русия по този въпрос. Чуват се и лозунги за оставката на президента Путин“.

Удалцов призова за провеждане на Социален марш на милионите през септември „с участието на всички противници на дяволската реформа“.

[ad id=“236993″]

При рядка проява на обществено недоволство срещу реформата, подкрепена от управляващата партия „Единна Русия“ на президента Путин, близо 2,9 милиона руснаци сложиха подписите си под протестна петиция.

Самият Путин, който не спомена пенсионната реформа в предизборната си платформа при преизбирането си като президент, отчете рязък спад в общественото доверие – 64% през юли спрямо 80% през май.

[ad id=“236480″]

Демонстрации имаше и в редица градове в Източна Русия и Сибир. Около 1200 души се събраха в Новосибирск.


image0 (9K)