Протестите на майките продължават до оставката на Симеонов

Недоволните родители настояха Симеонов да поеме политическа отговорност за думите си. Те заявиха, че не искат извинения, а оставка. Затова и спонтанно решиха да продължат да искат оставката на вицепремиера под прозорците на неговата партия.

Протестите на майките остават до оставката на Валери Симеонов. Те не приемат извинението му, тъй като то е поднесено под диктат.

Снощи спонтанен протест на майките на деца с увреждания се проведе пред централата на партията на Валери Симеонов – НФСБ.

Сградата беше „обстреляна“ с тоалетна хартия и яйца, предаде Нова телевизия.

Въпреки извиненията, които поднесе вчера вицепремиерът Валери Симеонов за обидите към децата с увреждания и майките им, в 17.30 ч. пред Министерския съвет отново се събраха около 100-150 протестиращи. Недоволните родители настояха Симеонов да поеме политическа отговорност за думите си. Те заявиха, че не искат извинения, а оставка. Затова и спонтанно решиха да продължат да искат оставката на вицепремиера под прозорците на неговата партия.

„Той продължава да се държи безобразно, вчера нарече хората, които протестират „тюрлюгювеч“, нарича децата ни недъгави с изкривени деформирани крайници. Унизително ми е да повтарям думите му. Това показва отношението му към хората с увреждания и ние не видяхме да се извини към тях за това, което им причини. И смятаме, че на такъв пост не може да бъде такъв човек, това не може да е лицето на държавата. Извинението прозвучава като изпросено, той и днес нарече децата ни инвалиди“, каза една от жените с челни тениски. Тя обясни, че протестите ще продължат до оставката на Симеонов.

Минути преди 19 ч. протестиращите тръгнаха от Министерския съвет към Орлов мост и движението по бул. „Цар Освободител“ беше затворено до ул. „Раковски“.

Сред хората, които минаха край протеста, се появиха и мнения, че трагедията на майките на деца с увреждания се използва за политически цели: „Целта на всичките тези неща е да се свали правителството, но на българина му е къса паметта, българинът забрави когато БСП и ДПС ограбиха държавата и цялото това нещо те сега го искат обратно.“

Тони Маринова е сред майките, които се дистанцират от последните протести. Дъщеря й е със синдром на Даун.

„Това политизиране на проблема и изместване на фокуса ни изигра много лоша шега, в момента има хора, на които едва ли не вече им е писнало да ни гледат, припознават ни като едни врякащи майки, които искат само пари“, каза Маринова.


image0 (9K)