Протестите във Франция набират мощ, готвят извънредни мерки в очакване на уикенда

Между 2 000 и 5 000 души, повечето студенти, протестираха вчера в центъра на Париж срещу увеличаването на таксите на френските университети за чужденците, идващи от страни извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство

Между 2 000 и 5 000 души, повечето студенти, протестираха вчера в центъра на Париж

срещу увеличаването на таксите на френските университети за чужденците,

идващи от страни извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, предаде „Франс прес“. Увеличението беше обявено неотдавна от френското правителство (ЕИП).

Протестиращите преминаха през няколко района на града, скандирайки: „Макрон, оставка!“ и „Солидарност с чужденците!“.

От началото на 2019 г. студентите от държавите извън ЕС и ЕИП няма да плащат същите такси като студентите, идващи от ЕС. Те ще плащат 2770 евро за обучението за степен бакалавър и 3770 евро за обучение за степен магистър и доктор. За европейските студенти таксите са съответно 170 евро на година за бакалавър, 243 евро на година за магистър и 380 евро на година за доктор.

Според правителството увеличението на таксите за студентите, идващи от страните извън ЕС и ЕИП, ще позволи да бъдат увеличени стипендиите за другите студенти и да бъдат освободени някои студенти изобщо от такси.

Участници в протеста изразиха

безпокойство, че чрез обявеното увеличение Франция отказва приема на чужди бедни студенти.

Протестиращите се опасяват, че увеличение може да бъде въведено и за всички студенти.

Акцията протече на фона на протестите на „жълтите жилетки“. От няколко дни във Франция протестират и гимназисти, а вчера по време на техни демонстрации бяха арестувани над 100 души.

Страхувайки се от нови безредици, премиерът на Франция вчера обеща „изключителни“ мерки за сигурност за планираните в събота протести в Париж и в други градове, предаде „Асошиейтед прес“. Едуар Филип заяви пред депутати, че правителството взима „всички необходими мерки“ да гарантира сигурността по време на протестите. Ще бъдат осигурени

подкрепления за вече разположените в цялата страна 65 000 служители на органите за сигурност.

Той призова „жълтите жилетки“ да останат по домовете си за тяхна собствена безопасност, тъй като по думите му в протестите може да се включат радикални елементи и да се повторят безредиците от миналата събота.

Филип приветства призива на профсъюзни лидери и представители на местната власт за спокойствие. Премиерът призна, че направената от правителството отстъпка по отношение на акциза върху горивата „не отговаря“ на исканията на всички протестиращи. По-рано президентът Еманюел Макрон отмени вдигането на акциза върху горивата, което бе основната причина за протестите на „жълтите жилетки“.

Заради очакваните демонстрации Айфеловата кула ще бъде затворена в събота.

„Обявените за събота, 8 декември протести в Париж, не позволяват приема на посетители при добри условия на сигурност. Ето защо Дружеството за експлоатация на Айфеловата кула реши да я затвори през този ден“, се казва в съобщение на компанията-оператор.

Туристическият обект бе затворен за посещение на 24 ноември, когато се очакваше протести да има на Марсово поле – зоната зад Айфеловата кула. Тогава обаче протестите се насочиха към булевард „Шан-з-Елизе“. Кулата не беше затворена за посещение миналата събота, когато протестите на „жълтите жилетки“ бяха белязани от насилие и вандалски прояви в Париж.

Парите за билетите, закупени онлайн за визита на кулата на 8 декември, ще бъдат автоматично възстановени.

Същевременно от префектурата на Париж бе отправен

призив за затваряне на магазините на „Шан-з-Елизе“ в събота

заради очакваните нови протести. В същия ден няма да работят още седем музеи и исторически обекти в столицата, сред които парижката опера, катакомбите, Лувърът, музеят „Орсе“, музеите „Гран“ и „Пти пале“, допълват ДПА и „Ройтерс“. Френският министър на културата Франк Ристер каза, че крайнодесни и крайнолеви размирници планират да се смесят с протестиращите в събота.

Източник: Дневник


image0 (9K)