Протестиращите пчелари настояват да се отмени разрешението за употреба на вредни пестициди

Пчеларите искат оставката на изпълнителния директор на БАБХ за това, че за 1 година е издал разрешителни и пет заповеди за използване на пестициди.

„Протестът беше предизвикан от издаването на три заповеди от д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на българската асоциация за безопасност на храните /БАБХ/ за използването на три неоникотиноидни пестициди, които са изключително опасни за пчелите. С този протест искахме изпълнителният директор на БАБХ да отмени тези заповеди. Искаме България да не използва тези пестициди на територията си“, подчерта Михайлов.

Той уточни още, че при взимане на решение, което се очаква следващия месец в ЕК, България трябва да гласува за забрана на използването на тези пестициди.

Европейската комисия в продължение на две години налага мораториум върху употребата на вредните препарати. Чрез така наречената дерогация законодателството все пак допуска употребата им.

Това означава, че се прави изключение от общото правило. По този начин миналата година е позволено у нас да се използват два пестицида, а тази година броят им е три.

Производителите на мед са категорични, че смъртността на пчелите се увеличава заради никотиноидните препарати. Те твърдят, че на места в страната от 50 до 80% от пчелните семейства са загинали.

Протестиращите пчелари настояват разрешението за употреба на вредните пестициди да се отмени.

По думите на Михайлов, самият протест е протекъл мирно с изказващи се от различни краища на страната.

„Имаше пчелари от Русе, Варна, Ямбол, Благоевград. Подписката е под декларацията, която прочетохме и беше приета от присъстващите. Тя беше подписана от близо 200 души“, каза още Михаил Михайлов.

От научната общност предупреждават, че някои от никотиноидите нанасят сериозни вреди и върху хората. Те са канцерогенни, а след попадане в почвата – остават там поне 20 години.

Милен Стоянов от Българска асоциация „Биопродукти“ е категоричен, че решението за употреба на никотиноидни пестициди у нас е в полза на производителите на вредни химикали и във вреда на пчелите и хората.

Той смята, че земеделците имат и алтернативи за опазване на продукцията си, които дори са по-евтини от пестицидите.

източник: Dir.bg


image0 (9K)