Протестиращите в Габрово искат оставката на кмета Таня Христова

Третата поредна вечер на протести в Габрово премина без сблъсъци, съобщи Нова тв. Демонстрацията в петък вечерта започна от площада пред Общината. Протестиращите поискаха оставката на кмета на общината, тъй като, според тях, Таня Христова е виновна за възникването на проблема. Снощи полицаите свалиха шлемовете и щитовете си, което срещна одобрението на хората.

„Като кмет оставката ми е в джоба. Работата на кметовете е отговорна и зависи от волята и преценката на хората. В тази конкретна ситауция сме допуснали много грешки. Призовавам да пазим Габрово,“ заяви Таня Христова пред бТВ.

„Вината зависи от гледната точка. Една от вините, които осъзнавам, е че не съм обяснила на всички габровци ситуацията с присъствието на хора от друг етнос. Но пак казвам – в Габрово никога не е имало ромски гета, няма и да има. Няма и сегрегирано училище“, подчерта Христова.

Тя е на мнение, че ако случващото се в Габрово не бъде използвано за политически цели, ситуацията ще се успокои.

Кметът информира, че на извънредна сесия на Общинския съвет всички общински съветници са били единни и категорични, че внушенията, че в Габрово организирано се заселват роми са неверни.

„Призоваваме към разум и обединяване на усилията на институции и граждани за опазване на реда и спокойствието в града. Отправяме призив към всички политически сили да не използват създалото се напрежение за свои цели, защото това е изключително опасно”, заяви Таня Христова.

На въпрос дали има хора, които предизборно създават напрежение, тя коментира, че не е изключено, но не трябва да се отхвърля факта, че има справедлив гняв, който е натрупван във времето и който е свързан с това, че някой има право да не спазва закона.

„Вероятността да има от всичко по малко в този случай е факт. Най-важното е ситуацията да бъде овладяна”, допълни кметът на Габрово.

Във връзка с подадената оставка на шефа на полицията в града по искане на премиера Бойко Борисов, Христова заяви, че всички имат вина за ситуацията.


image0 (9K)