Просветното министерство обясни за черно-белите учебници

„Делението на децата е недопустимо, става въпрос за едно неуместно послание на едно от издателствата. Черно-белите учебници няма да се разпространяват. Имам уверение от издателството.“

Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев на пресконференция в Стара Загора във връзка с вълната от недоволство от черно-белите учебници за бедни семейства, които бяха пуснати за продажба.

[ad id=“236999″]

„Факт е, че наредбата за учебниците и учебните помагала позволява да се одобряват черно-бели и цветни учебници по един и същ предмет, но смисъла на този текст не е да се допуска образователна дискриминация“, поясни Вълчев.

За да бъдат избегнати повторни случай Министерството на образованието ще промени наредбата. В момента голяма част от учебниците в по-горните класове са черно-бели, тъй като много от дисциплините не изискват цветност на графичното оформление, каза още министър Вълчев.

[ad id=“225664″]

Държавата е предвидила в бюджета си над 3,2 млрд. лева за финансиране на системата на образованието, за да бъде осигурен равен достъп до качествено образование, като средствата се предоставят за учители, транспорт, стипендии, учебници за учениците от I до VII клас.


image0 (9K)