Просветният министър обяви „голяма вероятност“ за загуба на част от еврофондовете за наука

Просветният министър Красимир Вълчев обяви, че има „голяма вероятност“ за загуба на част от еврофондовете за наука. Става въпрос за част от общо 350 млн. лева по първа ос на оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, с които се предвижда да бъдат изградени четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности.

Условието на Брюксел е до края на 2018 г., т.е. за оставащите година и половина, да бъдат усвоени поне 30% от средствата, или над 100 млн. лв., които Европейската комисия (ЕК) да осребри. Това значи, че ако до края на следващата година не бъдат подадени в ЕК фактурите за тези разходи, те ще останат за сметка на националния бюджет. Към момента обаче не е започнало оценяването на подадените 44 проекта за финансиране по тази ос от програмата заради обжалвания на процедурата за избор на международни оценители.

[ad id=“225664″]

Първата процедура бе прекратена през февруари т.г. от служебния образователен министър проф. Николай Денков с мотив, че кандидатите не са представили цялата изисквана информация за научната експертиза на предложения екип от оценители. Тогава стартира нова процедура – този път за избор на индивидуални оценители, като целта бе до началото на юни т.г. да бъдат сключени договори, за да се спази графикът с оценяването, да се изберат проекти за финансиране, да се започне тяхното изпълнение и да не се стига до загуба на средства. Решението за прекратяване на първата процедура обаче бе обжалвано от един от участниците – италианската фирма „Прогетти плант“, която е получила най-много точки в конкурса, а на 22 юни Върховният административен съд е постановил, че поръчката трябва да бъде възложена на фирмата, тъй като конкурсът е бил прекратен неправомерно.
Днес по време на блиц контрола в образователната комисия в парламента министър Вълчев обяви, че втората процедура е прекратена и ще се сключи договор между министерството и оценителите от „Прогетти плант“ – решение, което може да бъде обжалвано в 14-дневен срок. „Загубата на средства зависи от това дали ще има обжалване – графикът е на границата между „реалистично амбициозен“ и „нереалистично амбициозен“. Има голяма вероятност да има загуба на средства по първа ос на оперативната програма – зависи от това дали ще има обжалване“, заяви още просветният министър.

След констатирани нарушения при одит на ЕК от февруари т.г. страната ни не може да иска осребряване на фактурирани разходи по започнати проекти по „Наука и образование за интелигентен растеж“, т.е. междинните плащания по програмата са замразени и всичко се финансира от държавния бюджет, в т.ч. и европейските стипендии за студенти. Към момента просветното министерство не е предоставило актуална информация докъде вървят преговорите с Брюксел за размразяване на средствата.

[ad id=“162563″]


image0 (9K)