ПРОМИТИ МОЗЪЦИ! 44% от македонците смятат Сърбия за приятел, а само 11% – България

Четири пъти повече са македонците, които посочват, че най-приятелската им съседна държава е Сърбия в сравнение с броя на тези, които избират България като отговор на същия въпрос. Това показва експресно проучване на „Телма“ и на Центъра за международно сътрудничество, съобщава Агенция „Фокус“.

Според данните най-големи симпатии жителите на Македония изпитват към Сърбия. 44,3 % от анкетираните посочват, че това е най-приятелски настроена към Македония съседна държава. 14,8 % посочват като отговор Албания, 11,2 % – България, а за 17,9 % нито един съсед не е настроен приятелски към Македония.

[ad id=“225664″]

На въпросa кой съсед е най-неприятелски настроен спрямо Македония 59 % смятат, че това е Гърция, а само 3,1 % – България.

Според съседите основният проблем пред българо-македонските отношения са теснопартийните интереси на лидерите на двете страни. Този отговор посочват 30,5% от анкетираните. Почти същият е и делът на хората, които казват, че търканията между София и Скопие идват от различното тълкование на историята (30%).

Все пак 80,2% смятат, че е изключително важно да се подпише договорът за добросъседство с България.

[ad id=“225664″]

Според проучването македонските граждани най-добре познават историята на Сърбия – 47,4 %, на Албания – 16,5 % и на България – 8,3 %.

13,7 % от анкетираните заявяват, че не познават историята на нито един съсед.

Твърдението, че „всички страни в региона делят обща история и култура“ се приема от 41,6 % и се отхвърля от 58,3 %.


image0 (9K)