Прокурорски шеф от Казанлък нареждал на колегите си кого да обвинят и кого – не

Антикорупционното звено на прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу прокурор Кръстин Кацаров от Казанлък, който е оказвал натиск на свои колеги, както и на гражданин, когото и заплашил. Той е изпълнявал функциите на административен ръководител на районната прокуратура в града, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

Според разследващите Кацаров склонявал двама свои колеги да нарушат служебните си задължения. От една страна подбуждал прокурор да прекрати поради малозначителност разследване за държане на наркотици срещу син на приятелско семейство на Кацаров. От друга страна подбуждал различен от първия обвинител противно на вътрешното му убеждение да привлече към наказателна отговорност двама души за длъжностно присвояване.

Отделно обвиняемият склонявал отново свой колега да вземе решение против вътрешното му убеждение за доказаност на авторството на деянието, което било предмет на разследване на окръжната прокуратура в Стара Загора. Подбуждал го да привлече към наказателна отговорност конкретен човек за документна измама или за документно престъпление. Кацаров указвал на колегата си да му наложи прокурорско задържане и да поиска от съда най-тежката мярка за неотклонение – арест.

Третото престъпление, за което Кацаров ще отговаря пред магистратите е, че е склонявал свой колега – прокурор Михайлова (само на този прокурор има име в съобщението на прокуратурата – бел.ред.) да вземе решения против вътрешното й убеждение по разследване. Указвал й да привлече към наказателна отговорност конкретен човек за извършване на грабеж, да му наложи прокурорско задържане и да поиска от съда най-тежката мярка за неотклонение – арест.

Освен това Кацаров склонявал административен съдия в Стара Загора да постанови решение, с което да уважи жалбата на представител на търговско дружество за отмяна на заповед на районната дирекция за национален строителен контрол в града.

Последното обвинение – престъпление против личността е за това, че по телефона Кацаров е опитал да принуди един мъж, който следвало да убеди сина си да се откаже да търси наказателна защита за нанесен му побой и отправени му закани. За това Кацаров употребил и заплашване – казал му, че ако синът му не „оттегли“ подадената жалба, щял да направи така, че той да влезе в затвора и там да бъде подложен на сексуално насилие от този, срещу когото е била подадена жалбата.

По делото са разпитани 50 свидетели. Предстои Софийският градски съд да насрочи разглеждането му в зала.


image0 (9K)