Прокурори и следователи до ЕК: Гешев е кристално чист човек с харизма

Двете съсловни организации, които представляват интересите на прокурорите и следователите у нас – Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите – излязоха с безпрецедентно становище до Европейската комисия (ЕК), в което алармират за огромния политически натиск, който се оказва в последните месеци върху членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и върху президента, за да бъде дискредитирана номинацията и последвалият избор на Иван Гешев за следващ „обвинител №1“, пише „Правен свят“.

Становището е адресирано до зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс, комисаря по правосъдието Вера Йоурова, с копия до генералния директор „Правосъдие и потребители“ Тина Астола, зам.-генералния секретар на ЕК, Главна дирекция „Миграции и вътрешни работи Параскеви Мишу, директора на дирекция „Граждани, миграция и сигурност“, генерален секретариат на ЕК Уилям Слийт, генерален секретариат на Европейския съвет, дирекция „Правосъдие и вътрешни работи“ Кристин Роджър.

В становището на съсловните организации е описана пълната хронология на събитията по издигането на номинацията и избора на Гешев още от самото им началото – консултациите при президента Румен Радев. Асоциацията и Камарата припомнят, че професионалната общност на прокурорите и следователите е била категорична, че очаква постът да бъде поет от човек, който е „от системата на държавното обвинение, да бъде визионер с модерно мислене, да умее да отстоява каузи и да бъде кристално чист човек с харизма“.

„Именно тази заявка на професионалната общност на прокурорите насочи вниманието към заместника на главния прокурор – Иван Стоименов Гешев. Неговата вероятна кандидатура или по-скоро възможността да бъде издигнат от прокурорската колегия на ВСС за кандидат в процедурата по чл.173 от ЗСВ се оказа неприемлива за определени политически кръгове, които впрегнаха целия си медиен ресурс с цел да го дискредитират. Последваха поредица от статии в различни електронни издания“, пише в становището на двете съсловни организации до ЕК.

От Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите посочват още, че основните субекти, които са атакували номинацията и избора на главен прокурор са Гражданско сдружение „България Обединена с Една Цел“, чийто председател Георги Георгиев се оказа в близки отношения с подсъдимия фалирал банкер Цветан Василев, както и политическа партия „Да България“, чийто председател — Христо Иванов също демонстрира отношения с друг подсъдим — Иво Прокопиев.

Съсловните организации посочват пред ЕК, че е особено притеснително и изказването на Христо Иванов при един от протестите срещу кандидатурата на Иван Гешев, че „политическият натиск е напълно заслужен“.

„Изложените факти сами по себе си описват обстановката, в която се развива изборната процедура за главен прокурор на Република България. Тази процедура не е приключила, а недопустимият политически натиск върху съдебната власт продължава. Този натиск сега е концентриран към президента, който следва да се произнесе съгласно конституционно предоставените му правомощия. В заключение може да се каже, че описаните по-горе действия са опит за недопустима политическа намеса върху независимостта на съдебната власт. Горната информация, ведно с приложенията, Ви изпращаме като уверение за това, че процедурата по избор на нов главен прокурор на Република България беше проведена законно, прозрачно и публично. Изложените факти сами по себе си описват обстановката, в която се развива изборната процедура за главен прокурор на Република България. Тази процедура не е приключила, а недопустимият политически натиск върху съдебната власт продължава. Този натиск сега е концентриран към президента“, завършва становището на двете организации.

 


image0 (9K)