Прокурори влязоха в сградата на президентската администрация

Прокурори влязоха в сградата на президентската администрация, съобщи News.bg. Пред сградата са една полицейска кола и два автомобила, единият от които със синя лампа.

Колите са спрени точно срещу сградата на Министерски съвет. На място пристигна и бус на „Бюро по защита“ към прокуратурата.

Малко по-късно от президентската институция съобщиха, че в 9.00 часа представители на прокуратурата, на Министерството на вътрешните работи, на Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са представили разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд. Разпореждането било за претърсване на кабинети в президентската институция.

От администрацията на държавния глава съобщиха, че прокуратурата дължи информация за действията си на обществото.

Междувременно в Габрово главният прокурор Иван Гешев говори за тонове с опасни отпадъци и борба срещу богатите, които не спазвали законите. „Не само затворите да са пълни със социално слаби, а богатите да са с чувство, че могат да си позволят всичко и няма да има никакъв проблем. Това време свърши. Тези хора или ще се научат да спазват законите, или ще си носят последствията. Съдът решава дали някой е виновен или не, прокуратурата ще свърши своята работа“, каза Гешев.

Там е и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, който обяви, че в Габрово и в Севлиево се провежда акция срещу битовата престъпност.

На въпрос за комисията, която определя кого да пази НСО, е конституирана от Закона. Събират се, прави се анализ каква е степента на застрашеност на хората, които се нуждаят от охрана. Има основания, на които се събира комисията, дали е от ДАНС, МВР, дали от партньорска служба – тази информация подлежи на анализ.

Комисията решава има ли нужда от охрана и каква да бъде охраната, каза Иванов. Той заяви, че не трябва да има противодействие между МВР и НСО.
Припомняме, в извънредно изявление от вчера държавният глава призова Националната служба за охрана (НСО) да спре да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Повод за изявлението му беше инцидент, при който бившият правосъден министър от кабинета Борисов-2 Христо Иванов отиде на плаж Ресенец, където е т.нар. Сараи на Доган и той и придружаващите го бяха изблъскани от охранители. От НСО първоначално отказаха да признаят, че тези гардове са техни, но след това президентът Румен Радев заяви, че охраната там е на НСО и поясни, че той няма контрол върху НСО. Това е станало със законодателството от 2015 година, с което за службата се отменя реалния контрол върху нея от страна на държавния глава.

 


image0 (9K)