Софийска градска прокуратурата разследва Стоян Александров за лихварство

Бившия финансов министър Стоян Александров е разследван от прокуратурата за лихварство, съобщи за bTV говорителят на главния прокурор – Румяна Арнаудова.

Проверката се води от Софийската градска прокуратура и е започнала на 8 септември. Тя е за периода 2002 – 2016 г.

Пред bTV трима души разказаха, че са вземали заеми от Александров с лихви, включително и скрити, и са им начислявани наказателни лихви от 0,5% за ден просрочено задължение. Един от потърпевшите сключил договор за заем в размер на 306 хил. долара, а получил близо 50 хил. по-малко.

Проф. Валери Димитров: „Наказателният кодекс не е приложим за Александров“.

За това, което е направил Александров, не са приложими нито Законът за кредитните институции, нито Наказателният кодекс, коментира проф. Валери Димитров, бивш шеф на Сметната палата и преподавател по банково право.

Той е сключил договори, за които се прилага Законът за задълженията и договорите. Те очевидно са неизгодни за кредитополучателите, но това не е дейност, която е поставена под разрешителен режим. Предоставянето на заеми със собствени средства, когато е по занятие, е поставено под регистрационен режим според Закона за кредитните институции. Регистрацията не е разрешение. Проблемът е, че нито Законът за кредитните институции, нито търговският закон не дават определение какво е „по занятие“.

Николай Ганев, адвокат на един от потърпевшите, показа справка от Агенцията по вписванията, според която между 2002 и 2014 г. Александров е дал над 50 заема като физическо лице.

offnews.bg


image0 (9K)