Прокуратурата поиска „задържане под стража“ за 23-годишен старозагорец

По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо 23-годишен мъж, привлечен като обвиняем по бързо производство за опит за кражба

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Р.Р., на 23 г., привлечен като обвиняем по бързо производство за това, че на 25.04.2019 г., в град Стара Загора, чрез специален начин – сваляне на задно дясно стъкло на лек автомобил, марка „Шкода Октавиа“, направил опит да отнеме чужди движими вещи – дрехи, фотоволтаична батерия с 4 броя осветителни тела и др., всичко на обща стойност 164 лева от владението на собственика, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието останало недовършено поради независещи от дееца причини – престъпление по чл.195,ал.1,т.4, вр. чл.194,ал.1, вр. чл.18,ал.1 от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното срещу Р.Р. бързо производство е установено, че той не учи и не работи, води скитнически начин на живот.

На 25.04.2019., Р. Р. решил да извърши кражба. В тъмната част на денонощието обвиняемият се намирал в централната градска част на Стара Загора, където бил паркиран автомобила на пострадалия. Използвайки специален начин, обвиняемият отворил превозното средство и се опитал да отнеме намиращите се в купето дрехи и вещи, всичко на стойност 164 лева. Р.Р. бил забелязан и не могъл да довърши започнатата кражба. На 26.04.2019 г. Р.Р. бил заловен от органите на полицията.

Обвиняемият е криминално проявен и многократно осъждан за престъпления против собствеността. Последното осъждане на Р.Р. е в сила от 22.02.2018 г., като му е било наложено наказание лишаване от свобода за срок от една година и два месеца условно с изпитателен срок от  3 години. Деянието на 25.04.2019 г. е извършено от Р.Р. по време на изпитателния срок, който не е изтекъл.

Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Р.Р.  е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо Р.Р. мярка за неотклонение “задържане под стража” може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Стара Загора.


image0 (9K)