Прокуратурата откри 7750 тона опасни отпадъци „във връзка“ с делото срещу Бобокови

Част от опасните боклуци, открити от прокуратурата във връзка с разследването срещу братя Бобокови

Специализираната прокуратура е открила 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни, при огледи, извършени „във връзка с образуваното досъдебно производство“ срещу братята Атанас и Пламен Бобокови, бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и други.

Това съобщиха във вторник от държавното обвинение без да уточняват чия собственост са въпросните отпадъци, на територията на чии имот са били открити и каква е точната им връзка с бизнеса на Бобокови.

В началото на юни Бобокови, Живков, бившият шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и бизнесменът Николай Миховски бяха задържани и впоследствие обвинени за участие в организирана престъпна група. Сега разследващите уточняват, че в нея са участвали общо 11 души, но без да конкретизират имената и деянията им.

Първоначално това разследване започна през декември 2019 г., когато край Плевен бяха открити 9000 тона отпадъци от Италия. След привличането на братя Бобокови като обвиняеми, спецпрокуратурата на няколко пъти съобщи за намерени незаконно загробени отпадъци, свързани с дружество от групата на „Монбат“ на Атанас Бобоков.

Според описваната от разследващите схема Красимир Живков е бил в близки отношения с братя Бобокови, от което те са се възползвали, за да контролират издаването на разрешения за внос и износ на отпадъци. Самият Живков обаче отрича да познава останалите обвиняеми.

На базата на събраните до момента доказателства, разследващите описват схема, според която Живков е отказвал издаването на нотификации на дружества, генериращи опасен отпадък. По закон фирмите, генериращи опасен отпадък, са длъжни в рамките на една година да го изнесат извън страната или да го предадат за съхранение на друго дружество, което има разрешение.

Според версията на разследващите заради липсата на лицензи опасните боклуци са били предавани на фирми, посочени от бившия зам.-министър. Прокуратурата твърди, че от тези действия се е възползвало контролираното от Бобокови дружество „Монбат Рисайклинг“, което има фабрика за рециклиране в гр. Монтана, където са преработвани акумулатори.

Обвинението твърди, че един от обвинените по делото е регистрирал фиктивни дружества за съхраняване на опасен отпадък, някои от които са били финансирани от Бобокови. Конкретни факти в тази посока обаче не уточняват. Разследващите са установили, че през 2018 г. едно от фиктивните дружества е сключило договор с „Монбат Рисайклинг“ за оползотворяване на отпадъци. Впоследствие от фирмата на Бобокови са доставили опасните отпадъци на още две дружества, а общото количество е било около 3 600 тона.

Спецпрокуратурата твърди още, че дружества от групата „Монбат“ са внесли на територията на България опасни отпадъци от Сърбия, Италия и Румъния и са ги предавали за съхранение на фиктивните фирми, които не са имали капацитет да ги поемат.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)