Прокуратурата: Опосността от нова трагедия в Горни Лом не е отминала

4 години след взрива в завод „Миджур“, при който загинаха 15 души, изискванията за безопасност още не се спазват. Това е установила проверка на Върховната административна прокуратура, съобщиха от там. В складовете на взривения завод се съхраняват хиляди необезопасени гръцки мини.

[ad id=“225664″]

Прокурорската проверка, започнала по сигнал от кмета и председателя на Общинския съвет на близкото градче Чупрене. Тя установила, че:

– в нарушение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия от „Видекс“ АД не е представен договор за осигуряване на въоръжена охрана за обектите – 5 взривни складове, в които се намират изброените вещества;

– не са представени документи за изпълнение на същия закон, според който „Видекс“ АД трябва да разполага със собствени или наети складови помещения;

– в завода няма локална система за оповестяване за осигуряване на ранно предупреждение на персонала, компетентните органи и населението, както изисква Законът за защита при бедствия.

[ad id=“263680″]

ОТ ВАП смятат, че „неспазването на нормативните изисквания може да доведе до опасности за широк кръг лица, предвид потенциалната опасност на въпросните вещества. Освен това е преценено, че случаят е особено спешен и изисква незабавна намеса от органите, снабдени с компетентност по поставените въпроси“.

Прокуратурата е ангажирала вътрешния министър, областния управител на Видин и кмета на община Чупрене да си изпълнят законовите задължения по контрол и санкциониране на дружеството, така че да не се стигне до ново бествие.

[ad id=“218548″]

Върховна административна прокуратура отправи предложения до министъра на вътрешните работи, областния управител на Видин и кмета на община Чупрене за предприемане на спешни мерки за недопускане на инциденти на територията на завод „Миджур“

В сигнала от Чупрене, заради който се е активизирала прокуратурата, пише, че не са взети мерки по безопасно съхраняване на значително количество взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване на територията на завод „Миджур“, в землището на с. Горни Лом, където при производствената авария на 1 октомври 2014 г. загинаха 15 души. Взривните вещества се намират в складове на завода „Миджур“.

[ad id=“236999″]

В сигнала е посочено, че и към момента все още не са изпълнени всички изисквания за безопасност и са застрашени живота и здравето на населението. Към сигнала е приложен и протокол от проверка, извършена от МОСВ, съвместно с представители на МВР, при която е установено, че в складове на завода се съхраняват огромен брой взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване.

[ad id=“237001″]

От прокуратурата припомнят, че за инцидента се води наказателно дело срещу четирима души, което още виси на първа инстанция пред Окръжния съд във Видин.


image0 (9K)