Прокуратурата обяви кои са шестимата, задържани в акцията, която разтресе страната

Днес, 29.03.2021 година, в Специализирания наказателен съд беше внесено искане от Специализирана прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Кирил Томов Джабаров, Йордан Атанасов Моллов, Мая Стоянова Господинова, Светла Добринова Цонева, Ивайло Тодоров Асенов и Фердинанд Георгиев Николов, на които са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група.

Делото ще се разгледа от 22-членен състав на Специализирания наказателен съд и е насрочено за 17.00 часа. Това съобщиха от Специализирания наказателен съд, цитирани от standartnews и други издания.

Арестуваните при акция на Специализираната прокуратура за финансови престъпления са собствениците и служители на „Глобал Маркетс“.

Йерархията била следната: на върха на структурата са Йордан Моллов, Кирил Джабаров и Роберт Димитров. Следва Светла Цонева, която пък е шеф на Ивайло Николов, Кирил Гърневски, Теодор Марков – хората, директно осъществявали връзка с  клиентите.

За финансови престъпления на изброените се заговори още през 2014 година, когато Комисията за финансов надзор обърна внимание на инвеститорите, че дружеството „Глобал Маркетс” ООД със седалище и адрес на управление: гр. София, район Витоша, ж.к. „Манастирски ливади”, ул. „Майстор Алекси Рилец” № 38 няма лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник, както в Република България, така и в рамките на Европейския съюз.

Лицензът на дружеството е отнет принудително от КФН с Решение № 651- ИП от 14.07.2014 г. за извършени от „Глобал Маркетс” ООД и неговия управител Йордан Моллов системни нарушения на Закона за пазарите на финансови инструменти и актовете по прилагането му.

Констатираните от КФН системни нарушения включват извършване на неправомерни действия с активи на клиенти, включително използване на парични средства на клиенти при сключването на сделки за собствена сметка на ИП и възпрепятстване на надзорната дейност на КФН.

В КФН са постъпили множество жалби и сигнали от клиенти и потенциални клиенти на ,,Глобал Маркетс” ООД, които се отнасят до порочни търговски практики, неуредени финансови взаимоотношения с клиенти в особено големи размери, използване на неистински документи, неизплащане на възнаграждения на служители, умишлено въвеждане в заблуждение на клиенти във връзка с техните активи и извършените с тях операции и други.

Общата стойност на наложените от КФН санкции на ,,Глобал Маркетс” ООД и негови служители е над 150 000 лв. Всички издадени наказателни постановления за извършените нарушения са обжалвани от дружеството, което е възпрепятствало влизането им в сила.

Групата обаче продължила да работи. В началото на 2018 година става ясно, че фирмата сменя имената си. Предаване на „Господари на ефира“ от тогава разкрива, че схемата продължава да работи на пълни обороти. Последно Джабаров и Моллов се представят като съдружници на Golden Spirit Asset Managment.


image0 (9K)