Прокуратурата обвини шефката на фармацевтичния съюз, защото предупредила за недостиг на лекарства

Асена Стоименова в студиото на бТВ, където даде едно от интервютата си в последния месец

Софийската градска прокуратура съобщи, че е обвинила председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова за „серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на въведено извънредно положение“. Обвинението е по чл. 326, ал.1 от Наказателния кодекс, информира по-късно самата Стоименова. Този текст предвижда лишаване от свобода до две години за гражданин, „който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога“.

Прокуратурата уточнява, че става дума за „отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти“. На Стоименова е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева.

България е в извънредно положение от 13 март. До момента над 600 българи са заразени, а смъртните случаи са 25. По света заразените са над 1 милион и 600 хиляди души, а умрелите доближават 100 хиляди.

В последния месец Асена Стоименова даде серия от интервюта, в които говори за очакван недостиг на медикаменти на европейския и световен пазар заради коронавируса.

Председателката на фармацевтичния съюз изпрати позиция до медиите, разпространена от БТА. Тя казва, че „в медийните си изяви е информирала българското общество за презапасяването с лекарства, за необходимостта от рецепта при отпускане на лекарства по лекарско предписание, за необходимостта от гъвкавост на законодателството и вероятност от недостиг на определени лекарства“.

В позицията си Стоименова посочва още, че в интервютата си е информирала за проблемите и ги е поставяла за дискусия за търсене на възможни начини за справяне със ситуацията.

„Ако следваме „логиката“ на обвинението, то за същото може да бъдат обвинени изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата, на чиято интернет страница редовно се качва информация за недостига на лекарства в условията на пандемията от COVID-19 и регулаторните подходи за преодоляването им. Както и представителите на Световната здравна организация, Изпълнителната ръководна група на ЕС за недостиг на лекарства, причинени от големи събития, ръководителите на болници и лекари от девет европейски страни, които заявиха в отворено писмо миналата седмица, че има запаси от някои лекарства само за две седмици и призоваха за по-голямо европейско сътрудничество за решаване на проблема“, се казва още в позицията на Стоименова.

Тя завършва с думите, че „живеем в правова държава, където споровете са решават чрез справедлив съдебен процес, а държавата отговаря за незаконосъобразни актове и действия на нейните органи и длъжностни лица“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)