Прокуратурата извади нови доказателства срещу Николай Малинов

Прокуратурата пусна нови доказателства по разследването на шпионския скандал с движение „Русофили“ и лидерът му Николай Малинов. От документите става ясно, че през 2013 г. „Бромак“ ЕООД на Цветан Василев е дарила 31 515 евро на „Русофили“ за изработване на паметен знак „Самарски кръст“ в 200 екземпляра. Публикуван е и договор между Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) и „Русофили“ от същата година. Организацията на Малинов е получила 2,2 млн. рубли (около 60 000 лв., бел.ред.) за журналистически материали, които да отразяват вътрешната и външна политика на България.

От спецпрокуратурата уточняват, че предоставят допълнителна информация по шпионския скандал, заради засиления обществен интерес

В съобщението се казва, че досъдебното производство е образувано на 9 юли 2019 г. за това, че на неустановена дата през януари 2014 г. до 03 юли 2019 г. Малинов се поставя в услуга на чужда организация.

На 10 септември т.г. Малинов е привлечен като обвиняем за извършено престъпление и му е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 50 000 лв.

Файловете са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази.

Скандалът стана причина за острата реакция на руското външно министерство. Говорителят му Мария Захарова обяви, че Москва е обезпокоена от обвиненията срещу Малинов. „Дейността на „Русофили“, както знаем, е била насочена само и единствено към развитие на двустранното сътрудничество и укрепване на приятелските връзки между народите на Русия и България. Разчитаме, че българското правителство ще се въздържи от стъпки, които биха могли да поставят под въпрос настоящата положителна динамика в двустранните отношения и ще бъде продължена съвместната работа за реализиране на постигнатите в последно време договорености, включително в хуманитарната и културната сфера, за опазване на обединяващото ни историческо наследство“, посочи Захарова.


image0 (9K)