Прокуратурата: Иванчева „светна“, защото е пипала белязаните пари!

Досъдебното производство по случая с кметицата на район „Младост“ Десислава Иванчева е образувано през февруари месец, а проверката се извършва от прокурор от декември, образувано е за търговия с влияние, като на по-късен етап са събрани доказателства за друго престъпление, съобщи на нарочна прескоференция по случая шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев.

[ad id=“225664″]

Многобройни сигнали са получени, Комисия за противодействие на корупцията събраха информация за още едно лице, което е строителен предприемач, извъщващ действия на територията на район Младост, човек, който дълги години е живял в чужбина, няма нагласата, манталитета и поведението на някои наши характерни български особености, за разрашеване на проблемите с пари под масата.

В резултат на това, той е бил изнудван в чисто житейски смисъл, за да плати една сериозна сума. Той се е свързал, човекът бе разпитан и обясни конкретната ситуация.

Това не беше за нас новост, защото имаме многобройни сигнали за начина и подхода в тази община: метод на натсик, маскиран с това, че се борим за правата на хората, но се оказва, че се преследват лични користни цели.

[ad id=“263680″]

С години се бавят преписки и не се решават проблеми. За мен вече няма съмнение защо са бавени с години тези преписки. При претърсването на кабинета на Иванчева бяха намерени стотици преписки, които стоят там, а не са при съответните специалисти.

Според сигналите, прокуротурата потвърди думите на бившия заместник на Иванчева по какъв начин е изнудвала бизнесмени и предприемачи в общината.

Това е цялостната картина, подчерта прокурор Гешев. В частност, процедура, която трае седмица, се е проточила цяла година. След множество разправии, човекът е пуснал жалба в административния съд, в столичния общински съвет. В един момент с него се свързват посредници, казват му, че кметицата е възмутена и проблемът му няма да се разреши. В крайна сметка се стига го план – цената за разрешаване на този проблем е 20 евро на квадратен метър – или 250 000 евро.

След това се разбират тази сума да бъде дадена на три вноски по 70 000 евро, за да може Иванчева да задвижи процедурата.

Човекът е осигурил сумата, защото иска да съдейства на държавата. Извършват се със сумата съответните действия по НПК и започва чакане за получаване на сумата, което ние чакаме от около 20 дни, ракри спецпрокурорът.

Денят и часът на срещата са се променяли постоянно. Кметицата определила срещата в центъра, защото имала среща в Столична община. Първоначално е било решено да е в „Хепи“, но се отказали, защото там било пълно с общинари.

Изнудваният е дал сумата на посредника в едно кафе, после се свърза с кметицата и зам.- кметицата, после тримата отишли в кафето на Кристал и си взеха парите, на посредника му дадоха 14 000 евро – 20%., поясни още Гешев.

[ad id=“236999″]

Взема ги заместничката на Иванчева, те се качват по колите, ние задържаме посредника и започваме задържане на кметицата. В посредника бяха намерени 14 000 евро – описани предварително банкноти. Посредникът е признал всичко, описал е подробно в 4 страници точно какво се е случило.

В крайна сметка парите, които бяха за Иванчева, бяха намерени в колата и след това описани. Всичките „светнаха“, както и двете жени, което няма как да стане, ако не са пипали парите, поясни още Гешев.

http://BNews.bg


image0 (9K)