Производител на бяла техника: Над 500 000 перални машини са опасни и трябва да бъдат върнати

Над 500 хиляди перални машини от марките „Хотпойнт“ и „Индезит“ ще трябва да бъдат върнати на производителя от собствениците им във Великобритания. Оказало се, че стотици хиляди перални са опасни и може да предизвикат пожар, съобщи БТВ.

Пералните машини, продавани от 2014 година насам, имали проблем със заключващия механизъм на вратите. Той можел да прегрее и те да се подпалят.

Информацията за изтеглянето беше обявена от производителя на двата бранда – „Уърпул“. Компанията се изправя пред поредната сага със своя техника след скандал със сушилни машини, които също създаваха опасност от възникването на пожар.

Месеци наред хиляди домакинства могат да останат без пералните си машини, докато не бъдат поправени или заменени.

Смята се, че около 20% от пералните машини на „Уърпул“, продадени от 2014 година насам, са засегнати от проблема с механизма. Близо 520 хиляди от тях са продадени на британския пазар.

От „Уърпул“ признават, че 79 пожара са предизвикани заради системите за заключване на вратите на пералните им машини. Заради допълнителния приток на вода и загряващият елемент, който я затопля, механизмът може да прегрее.

Проблемът е установен от отдела в компанията, който се занимава със сигурността на техниката.

От „Уърпул“ са създали уебстраница в интернет, в която собствениците могат да проверят дали техните уреди са засегнати. Необходимо е да се въведе модел и сериен номер на пералнята.

От компанията съветват повредената техника да се изключи от електричеството и да не се използва, докато не се намеси електроинженер или продуктът не бъде заменен с нов.

Ремонтите и замените ще започнат най-рано през януари догодина, а приоритет ще имат най-уязвимите клиенти. Останалите ще бъдат обслужени спрямо реда на заявките.


image0 (9K)