Производителите на ваксини с важно съобщение за България и другите от ЕС

75 милиона дози от ваксината на “Пфайзер”/“Бионтех” ще бъдат доставени в страните от Евросъюза през второто тримесечие на годината, сред които е и България.

Това обявиха от фармацевтичните компании, съобщи БНТ.

От средата на февруари се очаква доставките на ваксината на „Пфайзер“ да вървят по график. Очаква се дори да се навакса забавянето от миналия месец, което се получи заради производствени проблеми в завода в Белгия.

„До края на септември ще имаме повече от 500 милиона ваксини от „Прайзер“ и „Байонтек“ и „Модерна“. Това заяви Стефан Де Керсмакер – говорител на Европейската комисия.

Фармацевтичната компания „Астра Зенека“, която първоначално обяви, че ще съкрати ваксините за страните от ЕС, включително и за България, до 31 милиона за първите три месеца, е обещала още 9 милиона и така се очаква да достави 40 милиона дози.

От Еврокомисията твърдят, че създателите на руската ваксина „Спутник V“ не са подали искане за одобрение за употреба в ЕС. Имало размяна на информация между Агенцията по лекарствата и руските учени, разработили ваксината.

 

 

 


image0 (9K)