Проект осигурява още пари за малкия и среден бизнес в България

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев съобщи за 600 млн. евро допълнителни кредити към малките и средни предприятия по съвместен проект между Европейския съюз, българското правителство и Европейската инвестиционна банка.
Златев обяви това на форум, посветен на Европейския ден на предприемача, съобщава БНР.

България е шеста сред страните от ЕС по размер на предвидените и подкрепени инвестиции по инвестиционния план „Юнкер“ са поставени към брутният вътрешен продукт.

По отношение на условията за малките и средни предприятия, страната ни излиза още по-напред, до третото място сред страните членки на общността. България се нуждае от сериозни предприемачи, които да развиват иновативен бизнес, което да постига високи темпове на растеж и да е насочен към международните пазари. Благодарение на гаранциите от ЕС се намалява риска, което банките носели по този начин се ангажира да инвестира в средства.

Малките и средни предприятия получават по широк достъп до финансиране, при по изгодни условия като по ниски лихви или изискванията за обезпечение на кредита – каза Огнян Златев, ръководител на представителството на европейската комисия у нас.

Малкият бизнес в България допринася за 76 процента от работните места и 62 процента от добавената стойност. В същото време три четвърти от предприятията в начална фаза нямат намерение да наемат работна сила и слабо прилагат иновациите в производствата.


image0 (9K)