Проект за небостъргач до входа на Морската градина разбунтува варненци

Жители на Морската ни столица поискаха да се наложи мораториум върху високото строителство в центъра

Варненци излязоха на протест срещу изграждането на висока сграда в идеалния център на града. По проект 18-етажната сграда трябва да бъде построено до входа на Морската градина, предаде бТВ.

Недоволните жители на морския град поискаха общината да наложи мораториум върху високото строителство в центъра.

„Да се ограничи високото строителство в идеалния център на Варна и да се даде възможност на гражданите да живеят в една по-добра, здрава градска среда с повече междублокови пространства, паркинги, зелени зони“, заяви Николай Танчев.

Бъдещата сграда трябва да се издигне на мястото на емблематичен хотел в града, като има подробен устройствен план, одобрен още през 2007 г.

Главният архитект на Варна обяви, че градежът зависи само от волята на собствениците. Според него в едно подобно строителство няма почти нищо притеснително.

„Историята е концентрирала високите сгради покрай бул. „Сливница”. Аз лично предпочитам да не са разпилени из целия град, а да са концентрирани на едно място. По-скоро ме притеснява самата архитектура каква ще бъде. Аз винаги настоявам, когато има пунктови сгради или т.н. високи сгради, това да се случва с конкурс, за да се намери най-доброто решение“, коментира Виктор Бузев, главен архитект на Варна.


image0 (9K)