Проект“ Гордея се с труда на моите родители“ за четвърта поредна година разкрива пред децата творческата страна на труда и реалната стойност на парите

 

Проектът „Гордея се с труда на моите родители” на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМ ГД на ООН) е национална инициатива на българския бизнес, насочена към възраждане на труда като ценност. „Гордея се с труда на моите родители”, се провежда в 19 компании, в 9 населени места в страната, на 28 и 31 октомври и 1 ноември.

За четвърта поредна година компаниите разкриват пред над 500 деца творческата страна на труда и реалната стойност на парите. Проектът има доказан принос за осмисляне на собствения труд от страна на служителите и на неговата ценност, разширяване на възможностите за ранно професионално ориентиране на децата чрез съпреживяване на професиите.

2 4

„Проектът спомага за формиране на базови ценности у децата и подпомага тяхното възпитание. Децата получават отговор защо мама и тате ходят във фирмата – за да създават заедно с други професионалисти по-големи, по-значими и по-ценни блага. А оценката за създадените чрез труда им ползи са парите, които клиентите плащат. Както оценките в училище показват нивото на нашите знания.“ – каза Огнян Траянов, председател на БМ ГД на ООН.

„Гордея се …“ дава реална възможност на децата да се запознаят по атрактивен начин с различни професии в тяхната работна среда. Малчуганите чрез игра разбират колко отговорна е ролята на всеки за общия успех, колко са ценени родителите им и техния труд. Обменът на гостувания на деца от други фирми, участници в проекта, дава възможност за по-пълно запознаване с различни професии, с важността на професията за да си успешен и щастлив в живота и че това изисква много и непрестанни учене и усилия. Изборът на професия носи голяма отговорност и към него трябва да се започне от рано.“ – сподели още той.

Поради засилен интерес от страна на родители и подрастващи тази година „Детският базар на професиите”, втори основен елемент на проекта, ще се проведе в рамките на два дни – 25 и 26 ноември, в Националния дворец на културата, София.

Всички желаещи учители и училища пък ще могат да заявят предварително групово посещение след 15 ноември на сайта на Българската мрежа.


image0 (9K)