Проектът „Живот за царския орел“ предвижда 50 км електропроводи да бъдат вкопани в земята

Общата стойност на проекта “Живот за царския орел” (Life for safe grid) е близо 4 млн. евро.

Проектът “Живот за царския орел” (Life for safe grid) предвижда до края на 2016 г. на територията на общини Елхово и Тополовград близо 50 км въздушни електропроводи да бъдат вкопани в земята като подземни кабелни линии.

Допълнително през 2017 г. по този етап на проекта ще се изгради 27 км от т. нар. ПАС система (нови изолирани проводници по цялата дължина). По този начин изцяло се премахва рискът от токови удари, причинени от едновременен контакт на птици с проводници под напрежение и заземени части на поддържащите стълбове. От друга страна обновяването на мрежата ще допринесе за по-голяма сигурност на електрозахранването за целия район.

Проектът на EVN България Електроразпределение е разработен в партньорство с БДЗП. EVN стана първата инфраструктурна компания в страната, която реализира проект с финансиране по програмата LIFE+ на Европейската комисия. Общата стойност на проекта “Живот за царския орел” (Life for safe grid) е близо 4 млн. евро, като дейностите се изпълнят за срок от 5 години от 2013 г. до 2018 г.


image0 (9K)