Продължение на „Панорама” с незададени въпроси към вожда

Бойко Борисов показа ново лице по „Панорама”, ах недей… Толкова разчувства другите участници Харалан Александров, доц. Антоний Тодоров и водещия Бойко Василев, че те едва възпряха сълзите си.
След туй един през друг, когато премиерът вече не бе в студиото – дами и господа, Елвис напусна сградата – се надпреварваха да го аплодират, възхваляват, боготворят и да търсят нови умилителни сравнения за изявата му, развявайки свещения му потник като свещената плащеница от Торино… Бойко вече е канонизиран, без БПЦ, папи и патриарси да са разбрали – безчетният слугинаж го иска. Вече не 19 февруари ще е черната българска дата, а 14.11 – датата на Борисовата оставка – по-страшна от бесилото край София. Гарване, и ти птицо проклета… – това отива в нафталина.

Апостоле, сори, ама човекът те измести в сърцата на цялата общност от шутове. А в България шутовете са болшинство, както ти е известно отколе.

Какво научихме от последния открит урок на Бойко? Бойко е по новому кротък, още по-възпитан (Нима е въможно!), търсещ консенсус, предлагащ мир, балансьор, човекът с опит (Познат крив път е по-прав от непознат прав. Абхаска народна мъдрост, казана по друг, но неповторим и красив начин от Харалан Александров...), улегнал, умен (Ако някой се опита да те засенчи, остави го да слънчаса! По Антоний Тодоров, който нали – знаете как е с онези политолози), народен любимец, политик, държавник, водач, стълб, самолетоносач – това не го казаха, но биха го казали, както и атомен ледоразбивач, Майка Тереза и хан Татар, Цицерон, Цезар и де Гол, Ленин, Сталин и Георги Димитров, Живков и останалите. Стихове пише като Ботев – майка му била учителка и го възпитала по-добре от всички останали – сам Бойко призна. Художник като Майстора – цял съюз му клечеше и точеше лиги.

 

Музикант като Ленън – и той с китарката дрън-дрън, футболист като Пеле и Марадона взети заедно (без да смесваме цвета на кожата им), чекист като Дзержински, пожарникар и жонгльор с щранговете като Джейсън Стейтъм в „Транспортер 2”, българският Казанова, дворянинът от улиците на Банкя с филия мас в ръка, самолетът, който спасява когото трябва, вертолетът, кръжащ над родината, граничарското куче край браздата с Турция… Едновременно син и баща на своя народ. Всичко и над всичко!  Българският Назарбаев и Ердоган.

 

Червеният кръст да осигури кислородни маски за шутовете в часовете, когато не го виждат и чуват… Драма, драма, драма… Не ги разбираме, защото нямаме сърца. Ах, колко сме презрени – за останалите иде реч.

 

Всичко това видяхме в „Панорама”.

 

Това, което не видяхме и не чухме са няколко въпроса. Ето тези:

 

1. Има ли корупция в България? На кое място е страната ни по корупционни практики – в ЕС и в света?

 

2. Защо Междуведомствения съвет за борба с корупцията към Министерски съвет за цялата 2016 г. е качил на сайта си – произведен с европари – един доклад за 2015 на 11 април 2016 г.?

 

3. Кои трима български политици се разследват в Лихтенщайн за притежавани банкови сметки с милиони в тях без да е ясен произхода?

 

4. Колко милиона от КТБ и фирми около КТБ са „изтекли” към Борисов чрез посредниците Александър Сталийски, Делян Пеевски и техни помощници? Защо Борисов не разпореди на ДАНС да разследва твърденията на банкера Цветан Василев? Ако 240-те милиона, за които говори Василев, а след това и бизнесмена Гриша Ганчев не са стигнали до Борисов, къде са отишли? Разследва ли се това?

 

5. Защо държавата абдикира от задълженията си и не упражнява контрол върху сделката за Виваком? Обещавани ли са милиони на Борисов, както писаха руски медии, за да си затвори очите за криминалните действия около присвояването на корпорацията?

 

6. Лично Борисов ли разпореди назначаването на Пламен Георгиев за шеф на КОНПИ и свързано ли е назначението с ролята на Георгиев в туширането на скандала „Ало, Ваньо” и последвалата мистериозна смърт на Мишо Бирата в хотела на Вальо Златев в Правец?

 

7. Привиквал ли е в същия хотел в Правец Борисов министри и президента Плевнелиев да им нарежда и възлага задачи? Това практика ли е или изключения?

 

8. Какви мерки е предприел Борисов като премиер, за да се разследва модела #Кой и да се спре неговото влияние в правосъдната система и бизнес средите?

 

9. Възлагал ли е Борисов като премиер на ДАНС, МВР, Финансовото разузнаване, НАП и Министерство на финансите разследване на лица и фирми, за които има съмнения, че печелят обществени поръчки чрез корупционни практики? Колко са тези разследвания, какви са резултатите и кой ги е провеждал?

 

10. Възлагал ли е Борисов като премиер проверка на собствеността на медиите в България? Какви са резултатите от тези разследвания?

 

11. Какво е направил Борисов като премиер за гарантиране свободата на словото в България и да излезе тя от 113 място, на което пропада след неговото идване на власт?

 

12. Какви мерки е предприел Борисов като премиер България да се откъсне от последното 28 място в ЕС за десетте години членство в съюза? Какви са резултатите от тези мерки?

 

13. Притежава ли Борисов акции от медии и от кои?

 

14. Разпореждал ли е премиерът Борисов проверка на договорите на НКЖИ за последните 5 години, през които две фирми са усвоили близо 1 млрд лв по договори за експресни ремонти на междуселски жп отсечки на стойност с пъти по-висока от средните цени в ЕС? На кого е разпоредил проверката и какви са резултатите?

 

15. Разпореждал ли е премиерът проверка на договорите на ТЕЦ „Марица изток 2” за последните 6 години, през които две-три фирми са усвоили стотици милиони за дейности оценени с пъти по-скъпо от средните цени за ЕС? На кого е разпоредил и какви са резултатите?

 

16. Разпореждал ли е премиерът Борисов проверка на действията на синдиците на КТБ и разграбването на активите на банката? На кого и какви са резултатите?

 

17. Главният прокурор Сотир Цацаров ли му изпрати онзи SMS от съвещанието на ВСС, на което е имало предложение да го извикат по скандала „Яневагейт”? Ако „Да”, защо крият досега? Ако не – да го заявят публично.

 

18. Делян Пеевски ли контролира назначенията на повечето шефски места в МВР, ДАНС, ГДБОП и пр. Ако „Да” защо? Ако не – защо МВР е в това състояние?

 

19. Чел ли е Борисов „Тримата шишковци” на Юрий Олеша?

 

20. Има ли договорка между премиера Борисов и Пеевски медиите на олигарха да подпомагат предизборната кампания на ГЕРБ? По каква схема ще се плаща тази медийна кампания?

 

Това са само част от въпросите, които нито една от обслужващите го медии никога не му задават. За радост на шутовете. Така си и живеем: една България на шутовете с цар Бойко и друга – която лелее промени, които не включват Бай Хуй, Еднокнижния, футболера в управлението. Приключения в два свята, би иронизирал Кронин. Тъпо е, тъпо, тъпо, тъпо – ще му отвърне българското ехо.

 

Д-р Димитър Попкутуев

frognews.bg


image0 (9K)