Продължава отмяната на ограничителните мерки в редица европейски държави

Редица държави продължават да премахват ограничителните мерки, въведени заради разпространението на новия коронавирус.

Сърбия отмени извънредното положение, обявено на 15 март. Вечерният час за гражданите също се премахва. Промяната беше одобрена от парламента в Белград. В Сърбия остава задължително носенето на маски и ръкавици в обществения транспорт, както и спазването на дистанция в ресторанти и кафенета. Учениците продължават да учат дистанционно.

Нидерландия ще започне да смекчава мерките от другата седмица, съобщи премиерът Марк Рюте. Ограниченията ще бъдат отменени поетапно през следващите четири месеца. Процесът обаче може да бъде спрян, ако коронавирусът започне да се разпространява по-бързо.

В Белгия властите също обявиха нови стъпки към отмяна на мерките, наложени заради новия коронавирус. В следващите дни в страната ще бъде възобновена работата на всички магазини. Ползването на обществен транспорт остава само за крайни случаи, като се запазва задължението за ползване на маски.

В Словакия отвориха терасите на ресторанти, много хотели и всички магазини извън големите молове, както и други бизнеси, сред които салоните за красота.

В Испания обаче извънредното положение бе удължено за четвърти път –  с още 15 дни, до 24 май. Премиерът Педро Санчес заяви, че прекалено прибързаното излизане от изолацията ще бъде „тотална и непростима грешка“.

Исландия е близо до пълното елиминиране на епидемията от новия коронавирус, предаде агенция „Ройтерс“, която се позовава на правителството. 97 процента от заразените в островната страна вече са оздравели. През последната седмица в Исландия са били регистрирани само два нови случая на опасния вирус.


image0 (9K)