Продължава да се покачва цената на земеделската земя в България

Цените на земеделска земя продължават да се увеличават, показват офертите от специализирани сайтове за търговия в този сегмент на пазара.

[ad id=“225664″]

Темповете на ръст не са както през 2012 година, но се усещат. Интересното за отминаващата си година е понижаване на темповете при най-търсените и скъпи райони като Добрич и запазване на ниво от 4-6% в останалите райони с активна търговия на земи.

Това означава, че сме близо до установяване на равновесна цена на земеделската земя, коментират за Дир. бг експерти от фирмите на пазара.

Добрич остава най-скъпата област на България. Тук декар земеделска земя се продава твърдо над 2000 лева, като в отделни случаи се стига до 2500-3000 лева.

Цените в Пловдивски регион са по-раздвижени. Тук има оферти от 800 до 1700 лева за декар, като средната стойност е около 1100 лева. Малко по-ниски са пазарните стойности на декар в Стара Загора и региона, но и тук средната цена е съвсем близо до 1000 лева.

[ad id=“263680″]

Прави впечатление постепенното доближаване в цените на земята в региони, смятани за най-евтините у нас от години- Видинско и Врачанско до средните равнища за страната.

Евтините предложения за продажба тук намаляват значително и са по-скоро изключение, ако са в диапазона 300-400 лева на декар. за сметка на това се увеличават офертите с цени от 1000 до 1500 лева за декар. Средната цена обаче в тези региони остава най-ниска за страната-около 650-700 лева.

Запазва се тенденцията купувачите да търсят и да плащат повече за по-големи парцели. Поради раздробеността на земеделската земя в България, при среден размер на парцел около 8 дка и липсата на закон за комасация трудно можете да намерите големи парцели, които да обработвате в реални граници, с изключение на тези, които в минали години са били предмет на замени с Държавния поземлен фонд и които, макар и рядко се предлагат за продажба.

Най-често се предлагат земи с площ между 3 и 30 дка.

Прогнозата за 2018 година е поскъпването на земеделската земя да продължи. Вероятно темповете ще са в рамките на тазгодишните- 4-6%, но ще ги има. Причините са поне две- българските ниви остават най-евтини в ЕС и обработването им е добър начин за получаване на доход. А при моментните  нива на аренда- и добра инвестиция, която се отплаща на собствениците.
Източник:dir.bg


image0 (9K)