Продължават пазарлъците за името на Македония

Какви са конкретните предложения, с които представителят на световната организация е дошъл на Балканите остава загадка

[ad id=“263680″]

Посредникът на ООН в спора за името на Република Македония Матю Нимиц е на посещение в Скопие. Ден по-рано той беше в гръцката столица. От Атина, Нимиц изрази оптимизъм, че дошло време да бъде намерено решение между двeте страни, съобщава Канал 3.

Преди посещението на Нимиц в Скопие и Атина, македонското и гръцкото правителство демонстрираха желание за постигане на компромис. Това даде повод за оптимизъм и на специлния пратеник на ООН . Тази увереност беше демонстрирана и след разгорите му с гръцкия външен министър Никос Коциас.

От Атина посредникът на ООН призова двете страни да използват момента и да решат дългогодишния спор.

Какви са конкретните предложения с които Нимиц е дошъл на Балканите остава загадка.

По-рано от неговите думи стана ясно, че всичките 5 варианта за ново име съдържат термина Македония. Досега Гърция категорично отхвърля подобно развитие от опасения, че това би позволило на бившата югославска република да предяви териториални претенции към тяхната страна и да узурпира част от тяхната история.

[ad id=“218001″]

Премиерът на Македония Зоран Заев обаче е склонен на отстъпки. За да успокои духовете в Атина и в знак на добра воля, той обеща да преименува летището в Скопие, което в момента носи името на Алексанър Македонски. Решаването на въпроса е ключово за евентуалното членство на Македония в НАТО и ЕС.


image0 (9K)