Продават Нова телевизия

Нова телевизия до седмици ще има нов собственик. Шведската медийна компания „Модерн таймс груп“продава бизнеса си в България, с което ще приключи операциите си в Източна Европа. Това пише вестник „Дагенс индустри.

Шведското бизнес издание не посочва купувача, но смята, че сделка ще има до няколко седмици и я оценява на около 1 млрд. крони (близо 100 млн. евро).

В България скандинавската медийна група притежава „Нова телевизия“, кабелния канал „Нова+“ и 80% от списание „Ева“, както и мажоритарния дял в групата сайтове „Нет инфо“.

Раздялата с бизнеса у нас идва след поредица от оттегляния от балтийските републики и Чехия. Те и България, са в една група в отчетите на MTG и от „Дагенс индустри“ посочва, че петте страни заедно са постигнали през 2016г. приходи от 3.2 млрд. крони (около 333 млн. евро) от общо 17.3 млрд. крони за цялата група MTG.

Делът на продажбите в България е изчислен от изданието на около 900 милиона крони (близо 94 млн. евро). В началото на февруари в отчета за последното тримесечие и за цялата 2016г. от MTG показаха, че българските им операции са се представили най-добре сред групата от петте източноевропейски държави.

България е и страната, в която MTG има и най-много служители извън Швеция, което може да е индикация за по-ниска доходност и цена, допълва изданието.

http://BNews.bg


image0 (9K)