По програми за обучение и заетост през месец септември в Стара Загора работят 86 безработни

Национална програма „Асистенти на хора с увреждания” се реализира с цел предоставяне на грижи в семейна среда на хора с трайни увреждания или тежко болни самотни хора, чрез осигуряване на заетост за безработни с качества и опит като лични асистенти. В отчетния месец по програмата работят 19 безработни.
Съществуват и други програми, по които Бюрото по труда има сключени договори с работодатели и те успешно се изпълняват:
За да се осигурят възможности за придобиване на трудов стаж от младежи, завършили висше образование и да се улесни прехода между образование и заетост, се реализира програма „Старт на кариерата“. С осигурена заетост по програмата в отчетния месец са 10 безработни младежи.

[ad id=“225664″]
Програма „Мелпомена“ осигурява заетост на безработни със специфични умения и опит в театралното и оперното изкуство. През месец септември по програмата работят 11 безработни.
Не отслабва интересът на работодателите към Националната програма за заетост и професионално обучение на хора с трайни увреждания. Две са причините за неотслабващия им интерес: увеличаващ се брой на регистрираните безработни с трайни увреждания и финансиране със средства от държавния бюджет на разкритите за срок от 24 месеца работни места. През месец септември по програмата работят 21 безработни с трайно намалена работоспособност.
По национална програма „Активиране на неактивни лица” в дирекцията работят 1 психолог, 1 мениджър на случай и 1 младежки медиатор .
Национална програма „Помощ за пенсиониране” е предназначена за безработни, на които не достигат до 24 месеца възраст за придобиване право на пенсия по чл.68, ал.1 от Кодекса за социално осигуряване. През септември по програмата работят 8 безработни.
Основна цел на Програмата за обучение и заетост на продължително безработни лица е повишаване пригодността за заетост на продължително безработните, чрез включването им в обучения за професионална квалификация и субсидирана заетост. В отчетния месец по програмата работят 10 безработни.

[ad id=“255238″]
По мерки за заетост в отчетния месец работят 23 безработни. Насърчителните мерки за заетост са насочени към работодатели, които разкриват работни места и наемат на тях безработни от застрашените целеви групи на пазара на труда.
По Закона за насърчаване на заетостта осигурява заетост на младежи до 29 години. През месец септември по мярката работят 15 безработни младежи.
По Закона за насърчаване на заетостта е за първите пет разкрити места от работодатели – микро предприятия. В отчетния месец по мярката работят 4 безработни.
По Закона за насърчаване на заетостта е за безработни над 50 годишна възраст. В отчетния месец по мярката работят 3 безработни.


image0 (9K)