ПРОГРАМА за Европейска нощ на науката в Стара Загора (27 септември)

Локация: Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора

17:30-18:30

Магия REFRESH:

Хлебна математика

Организация „Мрежа хлебни къщи“ кани децата над 5-годишна възраст да се включат в работилница, която съчетава магията на хляба и увлекателността на математиката.

Бъдете част от една различна работилница,  в която хлябът ще се свърже в плюс безкрайност с математиката, за да  разкрие малка част от нейната увлекателна магия…

 

19:00-20:00

Наука в града REFRESH:

Зелени Балкани и Спасителен център за диви животни

Представяне на дейността на Зелени Балкани и Спасителен център за диви животни (ветеринарни дейности, поддръжка на базата, опазването на дивите животни и природата на България). Един от методите за опазване на застрашени от изчезване животински видове е т.нар. опазване еx situ или извън естествената среда. В тази връзка като част от дейността на Зелени Балкани, в Стара Загора функционира единственият в страната Спасителен център за диви животни. На гости на събитието ще присъстват мишеловът Мишо и горската улулица Чара.

 

17:00-20:00

Магия REFRESH:

Забавна наука

На своя лабораторен щанд, Детски Научен Клас – ДНК ще убедят малките посетители, че освен всичко друго науката може да бъде и много забавна. Активностите ще включват от опити с нетопящ се сняг, слайм за вкъщи, хидрофобен пясък, реакции със сменящи се цветове и pH индикатори до експерименти с въздух под налягане и демонстрации, свързани с науката за звука (кудкудякащи чаши, гръмосен барабан, свистящи маркучи и ръмжащи балони).

 

17:00-20:00

Магия REFRESH:

Щанд с геометрични дъски Open Geoboard на Център по забавна математика

Щанд за развиване на въображението и пространственото мислене чрез занимание с дървените геометрични дъски Open geoboard. Разтягайки разноцветни ластици между пинчетата на дъската, се „рисуват“ първо прости линии и геометрични форми, после по-сложни фигури на хора, животни, къщи, цветя и т.н.

Подходящо за деца над 5-годишна възраст.

 

17:00-20:00

Магия REFRESH:

Главоблъсканици и пъзели

Център по забавна математика представя щанд с триизмерни пъзели, занимателни задачи и популярни настолни математически игри. За всекиго по нещо от деца на 4 годишна възраст за техните родители, баба, дядо.

 

18:00-21:00

Магия REFRESH:

Изработване на шевици

Кът, в който в рамките на плат във вид на умалена квадратна мрежа, групата на любителите на традиционни костюми „СедянкаТА“ ще покаже на участниците как се изработват елементи на шевици.

 

17:00-20:00

Наука в града REFRESH:

Европейски кът

В Европейския кът посетителите ще се запознаят с информация за проекти, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите „Мария Склодовска-Кюри“, и с EURAXESS – паневропейска мрежа, създадена от Европейската комисия за подкрепа на кариерното развитие и мобилността на учените и насърчаване на научното сътрудничество между Европа и света.

 

17:00-21:00

Магия REFRESH:

Магия с 3принтер

На своя лабораторен щанд, Заралаб Академи ще ни разкаже за всички подробности по 3D принтирането. В рамките на нощта на учените посетителите ще могат да наблюдават целия процес по принтиране. А докато това се случва гостите ще могат да разгледат и други принтирани мостри и да зададат своите въпроси на лектора.


image0 (9K)