ПРОГРАМАТА за 3 март в Стара Загора

За пета поредна година на Националния празник старозагорци и гости на града ще тръгнат по пътя на свободата с шествието, което ще отнесе 300-метровото българско знаме до мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

По повод 141 години от Освобождението на България, военни и родолюбиви граждани ще съпроводят трикольора до мястото-символ на героизма на старозагорци, дали живота си в защита на своя град, по време на Руско-турската война.

Тържествата на Трети март започват с Божествена света литургия, която ще бъде отслужена в Катедрален храм „Свети Николай“.

От 10.30 часа ще бъдат положени венци и цветя на паметниците, посветени на Освобождението на Стара Загора – Мавзолей– костница „19 юлий 1877”, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци и Паметник на Старозагорското въстание.

„Ритуалът за издигане на Националното знаме пред сградата на Общината започва в 11.00 часа. Половин час по-късно оттам ще тръгне паметното шествие „За свободата… Да развеем българското знаме“, което ще премине през града по бул. Цар Симеон Велики“. В него и тази година ще се включат военният оркестър на Втора механизирана бригада, ученически оркестри и общинският духов оркестър, които ще свирят на определени места по маршрута. Очакваме старозагорци активно да се включат в шествието“, призова Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

На паметника „Бранителите на Стара Загора” ще бъдат разположени големи видео стени, на които ще се проследи пътя на националния флаг, със снимки ще бъде припомнен празника от предходните години.

В 12.00 часа е финалът на шествието и издигане на националното знаме на мемориала „Бранителите на Стара Загора“.

За пръв път пред старозагорци ще бъде показан спектакъла „Докосни древността“ – демонстрация на Прабългарската школа „Бага- Тур“ с участието на общински фолклорен ансамбъл „Загоре“, народни читалища от Община Стара Загора, Национално дружество „Традиция“ и Българска федерация любители на историческото оръжие “ Поп Минчо Кънчев “.

От 16.00 часа в парк „Артилейски“ тържествата продължават с Националната инициатива „Пробуждане с хоро“ с участието на Народно читалище „Настроение 2017“ и фолклорни клубове от Стара Загора.

Празничен концерт на Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“ започва в 18.00 часа на площада пред Общината.

Час по-късно ще бъде проведена и Тържествена заря –проверка с празнични илюминации.

Регионалният исторически музей също се включва в тържествата. Той ще отвори врати безплатно за посетители 3 март от 10.00 ч. до 18.00 ч. Предвидени са демонстрация на оръжие от Руско-турската освободителна война 1877/78 г. и образци на опълченски униформи, специализирана беседа на тема „Повторното освобождение на Стара Загора на 13 януари 1878 г.” и тематична викторина с награди.

По повод Трети март от Общината ще поставят по автобусните спирки винили със снимки на различни артефакти отразяващи историята на Стара Загора от Неолита до наши дни.


image0 (9K)