Прогноза на министър Вълчев: Постепенно увеличаване на учителските заплати!

Средната учителска заплата през 2021 г. ще достигне 130% от средната за страната. Това прогнозира министърът на образованието Красимир Вълчев.

В следващите четири години учителските заплати постепенно ще нарастват, прогнозира Вълчев.

Той  присъства на официалното откриване на новия Национален център по природо-математически науки към Математическата гимназия в града. Част от него се срути през 2015 година при ремонтни дейности, а сградата бе възстановена със средства, отпуснати от правителството и дарители.
[ad id=“225664″]

„Реални са, ако имаме възможността да изпълним ангажимента за двойно увеличение на възнагражденията в четири годишен период, 2021 г. средната учителска заплата ще достигне дори 130% от средната за страната, която прогнозираме, че ще се увеличи междувременно също и то значително, тъй като това е тенденцията от последните години за увеличаване на средната заплата за страната”, подчерта Вълчев.

„Това, което може да кажем е, че с 15-процентното увеличение, което правим сега от 1 септември, за първи път от десетилетия средната учителска заплата ще надвишава средната заплата за страната”, добави Вълчев.
[ad id=“225664″]

Последните 4 години средната брутна работна заплата в България е нараснала с над 30%, до 1040 лв.  Ако нейният растеж се запази и прогнозата на министъра се сбъдне, то българските учители ще взимат средно около 1800 лв. през 2021 г.


image0 (9K)