Прогноза за краткотрайно затопляне и спиране на валежите от сняг

НИМХ към БАН обяви дългоочакваната добра новина!

След поредна порция снеговалежи, която започна днес следобед и продължава и вечерта, времето най-сетне ще започне да става по-топло.

През нощта над Западна и Централна България облачността ще се разкъсва и намалява, на много места – до предимно ясно време. В източните райони все още ще е предимно облачно и с валежи от сняг, значителни в югоизточните райони. Сутринта ще бъде студено с минимални температури предимно между минус 15° и минус 10°, по-ниски в котловините на Западна България.

Утре преди обяд валежите в Източна България ще спрат, облачността и там ще се разкъса и намалее и над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Ще духа умерен, временно и силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури в повечето места ще са между минус 4° и 1°.

В петък ще има разкъсана облачност. В Източна България ще духа умерен югозападен вятър и температурите ще се повишат. В западната половина от страната ще е почти тихо, инверсиите ще се усилят и в равнинната част ще остане студено.

През нощта срещу събота от северозапад облачността ще се увеличава, вятърът от юг-югозапад ще се усили.

В събота и през нощта срещу неделя на много места от запад на изток ще превали: в планините и планинските райони – сняг, в равнинната част отначало ще завали дъжд, който по-късно ще премине в сняг. Вятърът от северозапад ще се усили и отново ще застудява.

В неделя валежите бързо ще спрат, облачността временно ще се разкъса и ще намалее, вятърът ще отслабне. В началото на новата седмица ще се създадат условия за нова валежна обстановка. Вятърът ще се ориентира от изток, в Източна България ще е умерен. Температурите ще продължат да се понижават.


image0 (9K)