Провокации и невиждано полицейско насилие през нощта в София

От десетилетия невиждано полицейско насилие! Десетки са арестувани и пребити снощи и през нощта на пл. ”Независимост”, след като внедрени провокатори сред протестиращите започнаха да хвърлят бомбички срещу униформените. Премахната бе блокадата на ”Орлов мост” към 3 часа тази сутрин и тази пред СУ. Полицията съобщи за 60 задържани.

Това е равносметката от завършека на вчерашния протест. Полицай гордо се снима на опразнения Орлов мост. Фейсбук, обаче „не заспа“, хората пускаха снимки и позиции непрекъснато. Мая Манолова пред едно РПУ съобщи, че не се дава никаква информация кой къде е арестуван.

59-годишен мъж е с черепно-мозъчна травма и е отведен в „Пирогов“. Сред ранените е и мъж на около 25 години с разцепена кървяща глава, който също е в „Пирогов“. Около 30-годишна жена е припаднала, но се е свестила на място. Един мъж също е с разкъсно-контузна рана и съмнение за комоцио. Той е отведен във ВМА. От полицията твърдят, че около 20 полицаи са минали на преглед. Не се съобщава да има тежко пострадали или приети за лечение.

Майка от „Системата ни убива“ каза тази сутрин по БТВ: Децата на България бяха извлачвани като живи мръвки. Снощи имаше много кръв. Видяхме истинската мутренска държава.

Снимки и мнения на протестиращи не спираха да се публикуват през цялата  нощ. Ето  някои от тях:

Мартин Карбовски: „След 12 часа. Арестуван е и Митко Кенаров, журналист от Бъркли, държат го без адвокат, майка му съобщи“.

„Отровното трио“: Нощта на белите фланелки надмина позора от нощта на белия автобус. Падението на една власт се вижда от оръжията, с които е склонна да пази корупцията и мафията. Борисов е пазор за България. Лютив спрей, разбити глави, сълзотворен газ, обгазени журналисти и лекари, премачкани жени. А сега и водно оръдие. С него ли мафията мие съвестта си. Бунтът продължава.

Тодор Веселинов: „Полицията и жандармерията стояха строени в кордон без да взимат никакво участие, но хулиганите започнаха да ги замерят с бомбички бутилки и твърди предмети. Тогава какво да правят? Още от самото начало трябваше да предприемат незабавни мерки, като използване на водно оръдие. Това е много ефикасно срещу масови безредици ето какво се случва в държавата, ако господин Борисов не си подаде оставката. Може и да стане много по-лошо. А дано не се случва и господин Борисов да бъде така добър към народа си и да изпълни тяхното желание“.

 Зам.-директорът на СДВР Антон Златанов, съобщи: „Това, което се случи днес в София, беше дълъг маратон от масови безредици. От ранните сутрешни часове в града бяха организирани протестни действия, на които дойдоха хора и се опитаха да изразят своето мнение и протест. За съжаление, дойдоха и много хора, чиято единствена цел беше да провокира напрежение, сбивания, нахлувания в сградите на институциите и атаката на това нещо бяха полицейските служители. Бяхме подложени на изпитание да изтърпим около нас да падат ранени полицаи. Не мога да ги изброя колко много са. Има хора с порезни рани, обгазени, с наранени очи, с изгаряния по лицето. Беше направен опит да бъде запалено сено, с което ни замеряха“.

 


image0 (9K)