Проверяват за качество зимните гуми в търговската мрежа

Проверяват пазара на зимни гуми и принадлежности, свързани със зимната експлоатация на автомобила. Целта е водачите да имат възможност да подготвят своите автомобили за предстоящия сезон с качествени продукти, както и да няма опасни стоки в търговската мрежа. Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

От институцията активно обменят информация с останалите европейски държави за разкритите на пазара опасни стоки, като се взимат строги мерки срещу разпространяването им на общоевропейския пазар.

Как да подготвим автомобила за зимни условия?

За около месец КЗП и Агенция „Митници” са проверили няколко десетки партиди зимни гуми и фарове за мъгла още на границата. В резултат на това е забранено пускането на пазара на 340 устройства за осветление и светлинна сигнализация.

Предстои проверка на 1200 вида автомобилни гуми, предлагани в търговската мрежа.

Материалът от който се изработват гумите значително променя своите качества според околната температура. При ниски температури каучука става по-твърд и сцеплението с пътната настилка намалява. Шарката на грайфера също оказва голямо влияние за сцеплението на гумата според различното състояние на пътната настилка.
Зимните гуми се произвеждат със специална съставка в каучука наречена „Silica“. Така каучука остава еластичен и при много ниски температури.
Зимните гуми (обозначават се с M+S) гарантират еластичност, гъвкавост и върху заледени и заснежени настилки.
Под 3мм зимната гума вече не осигурявя същото добро сцепление с пътя. Специалистите препоръчват използване на зимни гуми при температури под 7°C независимо дали има сняг. Най-доброто сцепление с настилката за летните гуми е в диапазона 10-30°C, а за зимните гуми – между 0 и минус 20°C.


image0 (9K)