Проверяват ядем ли „второ качество“ храни

Български експерти ще проверяват основни хранителни продукти на световни производители, продавани от едни и същи фирми, под една и съща марка в западноевропейски държави.

Показателите ще се сравняват със същите продукти, продавани в България. Това съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов пред NOVA.

Пробите ще се взимат до 30 юни. Обект на проверките ще бъдат храни от 5 различни групи – шоколадови изделия, безалкохолни напитки, месни, млечни продукти и детски храни.

Притеснението е, че има разлика в качеството на едни и същи продукти в Западна и Източна Европа и че международни марки използват различни и по-евтини съставки в продуктите си.

„Тези проверки ще са доста трудни. Контролът е много труден. Има разлика в качеството на храните и това беше потвърдено”, казва Йордан Войнов, бивш шеф на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

По думите му големите търговски вериги у нас оказват натиск върху производителите да произвеждат нискобюджетни продукти.

Попитани, може ли да се каже, че високата цена и вносните продукти са с по-високо качество Богомил Николов от Активни потребители каза, че не трябва да се прави такава зависимост.

Войнов пък заяви, че залага на българските продукти, които са много по-добри от вносните.


image0 (9K)