Проверка на ЗАРАТА липсва ли инсулин в старозагорските аптеки

В редакцията на ЗАРАТА постъпи запитване от нашия съгражданин Керан Стойков, болен от диабет от 18 години, който сподели, че от месеци много трудно се снабдява с инсулин „Хумалог“, с който поддържа живота си от 13 г., както и с „Лантус“. Тази тема за съжаление никак не е нова за цяла България, но ние проверихме какво е състоянието в Стара Загора и региона.

От Регионалната здравна инспекция отговориха, че след 2000 г. количествата от необходимите лекарства се заявяват директно от аптеките, а не централизирано, както е било по-рано, след което Здравната каса плаща тези, които са към позитивния списък, където в случая е инсулинът и се отпуска безплатно на пациентите. Лост за регулиране на доставките в РЗИ няма…

В аптека в Стара Загора запитахме кои видове инсулин най-често не достигат. Оттам казаха, че всеки месец е различно в зависимост от пациентите, които са техни клиенти. В момента затруднението им е с инсулините „Новомикс“ и „Актрапид“.

От Здравната каса в Стара Загора предложиха на пациентите, които се нуждаят от инсулин, да оставят копия от протокола, с който им изписват лекарството, в няколко аптеки, да проверяват кога е направена доставка или от аптеката да им се обадят, когато е получено. От Касата казаха още, че скоро не са получавали писмо от дистрибуторите на лекарства за някакъв проблем, което те обикновено правят при забавяне на доставки. От направената проверка от служител на Касата стана ясно, че в няколко старозагорски аптеки има нужното лекарство за нашия читател Керан Стойков. Казаха още, че до 24 часа се опитват да решат проблема на всеки пациент. Оттам винаги са отворени за съдействие към пациентите и предоставиха телефон за връзка с тях.

На тел. 042/610917 д-р Богданова в НЗОК-Стара Загора всички пациенти от региона могат да направят справка и да получат информация за нужния им медикамент.

 


image0 (9K)