Провал на референдума в Македония

Далеч под необходимите 50 процента гласуваха на допитването за новото име и европейската ориентация на страната
[ad id=“225664″]

Референдумът за името и евроориентацията на Македония на практика претърпя провал. Изборният ден приключи, а само половин час преди неговия край, бе отчетена много ниска избирателна активност – 34,09 процента.

Това е далеч под 50-те процента плюс 1 глас, които бяха необходими, за да бъде обявен референдумът за валиден.

Само една община в цялата страна покри 50-те процента, като тя е с предимно албанско население.

Днес гражданите на Македония трябваше да отговарят на въпроса „Подкрепяте ли членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?”. Положителен отговор би означавал промяна на името на страната и тя да стане Република Северна Македония, както е разписано във въпросния договор.

Все пак референдумът имаше само консултативен характер и договорът, и смяната на името, могат да бъде одобрен от македонския парламент.

Преди днешния вот премиерът Зоран Заев обаче бе обявил, че ако референдумът претърпи провал, то той ще подаде оставка. Днес той гласува още в ранните часове в родния си град Струмица, като прогнозира висока избирателна активност и това, че сънародниците му ще отсъдят в полза на европейското бъдеще на Македония. Президентът Георге Иванов, пък обяви бойкот на гласуването.

[ad id=“263680″]

В изборния ден не бяха регистрирани сериозни нарушения с изключения на няколко случая, в които имало опити граждани да бъдат възпрепятствани да гласуват от провокатори.


image0 (9K)