„Проблемът ще остане и за внуците ни“. Как една майка се бори за достъп на детето до яслата

Кристина Касабова и дъщеря й Рая

Рая е на две години и десет месеца. Тя е достатъчно малка, за да не разбира през какви перипетии минава майка й, за да я запише в детска ясла. Борбата на актрисата Кристина Касабова продължава вече втора година и не дава никакъв резултат.

Рая е едно от хилядите деца, за които в детските градини в София няма място след първото класиране тази година. Кандидатите са почти 19 хиляди. Недостигът за яслени групи е 5100, а за първа градинска група – 1100 места, съобщиха от Столичната община на в отговор на въпросите на Свободна Европа.

Тази седмица столичният кмет Йорданка Фандъкова предложи ново решение – детски градини да могат да се правят на партерните или първи етажи на сгради в гъстонаселени райони, както и в офис сгради – нещо, за което извънпарламентарната опозиция настоява от месеци.

I „Единият родител трябва да си остане вкъщи“

Второто класиране ще даде шанс на още 3 хиляди деца да бъдат приети. Отново хиляди обаче ще останат вкъщи, при бабите и дядовците си или с повече късмет и достатъчно финансов ресурс на родителите си – в частни детски градини.

“Много трудно се справяме, защото единият родител трябва да си остане вкъщи”, разказва Кристина Касабова пред Свободна Европа. “И частните градини са пълни. Сумите за тях са просто покъртителни и много малко хора могат да си го позволят”.

Когато трябва да приемат детето в яслена група, майката все още се води в майчинство и получава точка при класирането като работещ родител. “Свършва майчинството. Аз как да се върна на работа?”, пита риторично Касабова, която работи на свободна практика и с много усилия вече е успяла да нагласи графика си така, че да може да остава и вкъщи, за да се грижи за дъщеря си.

“Майките, които не могат да си позволят да отидат на работа, точките им намаляват и съответно шансът за влизане в градина е много по-малък“.

Някои от другите критерии, за които се получават точки за класирането в детските градини и ясли, зависят от това дали детето има брат или сестра, какъв е настоящият или постоянният адрес на родителите и дали детето има заболявания.

“Всички родители са окей с тази система. Проблемът е, че няма места. Този проблем не е от днес и ако не бъде решен, той ще остане и за нашите внуци”, коментира актрисата.

Детските градини отново отвориха, след като два месеца не работеха заради мерките за ограничаване на коронавируса, въведени с извънредното положение на 13 март. В София работа подновяват 176 детски градини и 24 самостоятелни детски ясли. По данни на директорите, желание да изпратят децата си в общинските детски градини са заявили родителите на 11 849 деца. Това е 26% от общия брой на посещаващите.

I „Всички деца имат право на образование“

Тези данни се очаква да се променят през следващите седмици. Родителите, чиито деца нямат осигурено място в детските градини, готвят протест пред сградата на общината, „защото всички деца имат право на образование“, както казва Касабова. Неслучайно са избрали датата 1 юни – денят на детето.

“На протеста ще бъдат около 200 души. Планираме да бъде в работно време, от 9 часа сутринта, защото се надяваме някой от общината да излезе и да разговаря с нас”, казва Касабова и уточнява, че е далеч от мисълта, че всички неприети деца тази година изведнъж ще бъдат приети, но “просто трябва да се тръгне отнякъде”.

Родителите като нея искат да чуят от общината конкретни срокове и ангажименти за разрешаването на проблема. Според писмото, което са изпратили до институциите, построяването на нови детски градини е едно от решенията.

“Не може да се построяват блок до блок, които никнат за месеци, а да не се строт достатъчно детски градини. Става бавно. Няма крайни дати кога трябва да заработи една нова градина”, коментира Касабова.

От Столичната община съобщиха за Свободна Европа, че през последните 5 години са въведени в експлоатация 39 нови сгради. Разкрити са 121 нови групи и над 3000 нови места. През годината ще бъдат провеждани текущи класирания за освободени и новоразкрити места.

Тази седмица столичният кемт Йорданка Фандъкова предложи ново решение – детски градини да могат да се правят на партерните или първи етажи на сгради в гъстонаселени райони, както и в офис сгради.

I „Децата ни се разиграват на лотария”

В момента се изграждат 9 нови сгради на детски градини, финансирани от бюджета на Столичната община в районите Витоша, Изгрев, Искър, Красно село, Лозенец, Люлин, Овча купел, Илинден и Подуяне. Според общината проблемът започва отдавна.

“Факт е, че по време на прехода бяха продадени или заменени срещу апартаменти 44 сгради на детски градини в София. Други 20 детски градини се намираха в пожароопасни бараки с предписание да бъдат затворени незабавно. На тяхно място построихме нови сгради , които отговарят на всички съвременни изисквания”, коментираха от пресцентъра на Столичната община.

Кристина Касабова смята, че докато повечето нови сгради заработят и докато се намери място за нейното дете, дъщеря й Рая вече ще е ученичка. Касабова и родителите, които организират протеста, имат и други предложение.

“Може би да вдигнат таксите с 10 или 20 лева. Нещата са свързани. Крайно време да се намери вариант за всички деца. Правото на образование принадлежи на всички”, казва тя. “Това, че децата ни се разиграват на лотария, просто ме побърква”.

Според общината “строителството на нови сгради е пътят за разкриване на нови места в детските заведения”.

“Искаме общината да откликне. Ние изпращаме запитване, а те отговарят, че се строят нови детски градини. Ние питаме кога, колко деца ще има вътре, това ще реши ли проблема за всички”, пита Касабова.

Майките сами организират протеста в група във Фейсбук и не симпатизират на никоя политическа партия.

Ивайло ВЕЗЕНКОВ Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)