Проба-грешка-проба-грешка-Слави Трофонов

Не, няма смисъл да се обяснява. Просто защото мнозинството българи не искат никакви обяснения. Те искат да пробват и това.
И наложеният от един зрелищник /шоумен/ референдум за мажоритарна избирателна система няма да се превърне в повод за обсъждане на различните избирателни системи.  Обсъждат, разумяват, претеглят и преценяват висшите организми. Нисшите ще викат „ Слави е пич” и ще му подкрепят референдума, защото е пич. „Ще пробвам, пък може нещо да стане” – ще си кажат те и ще пробват. Може пък този път да им се получи. Като с триенето но ония хартишки, които уж носели печалба. Знае се, че няма да има печалба, ама пак трият, може пък… Като пробата с Кобургготски дето щеше да оправи България за 800 дни. Както пробата с Волен Сидеров, с Николай Бареков, с Росен Петров, с всички избълвани от телевизора политически пичове и пишлигари. За да се получи като при нисшите същества. Ония, дето въобще не се развиват : „проба-грешка, пак същата проба, пак същата грешка, пак същата грешка, и пак същата грешка и после пак така”.

Какво ще стане при мажоритарната система ли ? Ами ето какво :
В Народното събрание отново ще се набутат двете големи партии – ГЕРБ и БСП. Ще се набута и ДПС – поне в два мажоритарни района, там където българските турци са мнозинство. Колко ново и неочаквано…
Ще се набута и Слави Трифонов – той в която и провинция да се предложи все ще го изберат, защото е пич – каква тръпка само, кава промяна, каква новост, какмо зрелище, какъв сеир, гел кефим гел. Ще се набутат в парламента и всякакви мафиоти, тарикати, отворковци и мошеници, които имат, или пък които получат пари за да се пеняват по телевизори, радиа, вестници и всякакви кандармЪ кюшета – щото, нали трябвало да било знаем кого избираме – е, тия няма начин да не ги знаем, ще ни се блещят от всеки ъгъл и ще дуднат от всяко джънгър-чекмедже – каква горчива, но пък иначе заслужена подигравка с простонародните ищаси. Какво ще се получи при мажоритарната система ли ?
България ще изгуби четири години. В най-добрия случай. А в най-вероятния – осем. Би могло също да се кажи и да се предвиди, че ще се озове на последно място в Европа, ако то не беше вече заето. От България. Добре, че все пак славитрифоновият референдум е препоръчителен, а не задължителен, та може Народното Събрание и да го отхвърли. При което, за почуда на трифоновите фенове, с пропорционалната система в Народното Събрание ще не набутат много повече трифоновчета, нежели с мажоритарната. Щото, нали, има ли някой да не се е договедил, че Трифонов ще си направи политическа партия. И така зрелището му ще се премести от телевизора в Народното събрание. Какъв сеир само, какъв купон, каква радост, отново гел кефим гел. Избиратели вече няма да има, ще има фенове и фенки. А правовата държава ? А бързото стопанското развитие ? А инвестициите /вложенията/? А високите технологии и образованието ? А средният и дребният бизнес ? А реформата в пръвосъдието ? А справедливостта ? А всичко онова, което би могло да накара страната ни да дръпне напред ? И то ще стане, и то ще бъде разбира се. Ама някой друг път. След четири години примерно. Или по-вероятно след осем. Или когато от равнището на зелените еуглени с техните вечни проби и грешки се издигнем до равнището млекопитаещите и гръбначните със способността им след две-три грешки да прекратят с глупашките си проби

Източник- Иво Беров


image0 (9K)