При 1/3 от заразените с К-19 симптомите траят поне 6 седмици

Симптомите при заболяване с COVID-19, като бърза умора, загуба на обоняние и вкус, кашлица и главобол, могат да траят не по-малко от 6 седмици при 33 процента от пациентите.

Проучването е на Женевския университет, проведено съвместно с Университетската болница в Женева, предава БТА.

От месец март учените извършват наблюдения върху 669 пациенти, провеждащи лечение в домашни условия. Средната им възраст е била 43 години, като при 43% от тях не са били забелязани допълнителни признаци, способни да предизвикат усложнения. Но шест седмици след поставянето на диагнозата, при 33% от изследваните били открити един или няколко симптома, свързани с COVID-19.

Най-честите оплаквания се оказали чувството за умора, наблюдавана при 14% от случаите, загубата на обоняние и вкус /12 процента/, затруднено дишане /9 процента/.При шест процента от пациентите не била преминала кашлицата, а 3 процента страдали от главобол.

По думите на учените хората били силно обезпокоени и търсели информация още колко време тези симптоми ще се запазят при тях. Швейцарските специалисти са на мнение, че трябва да се проведе широка информационна кампания за дългосрочните последствия от COVID-19.

 


image0 (9K)