При правомощията на президента действията му напомнят движенията на главата на обикновения гражданин, когато му се схване вратът от въздушно течение

ArhitektVeselinBerovКоментар на старозагорския архитект Веселин Беров за стартирала днес предизборна кампания за  президент и вицепрезидент на България, за които народът трябва да даде своя вот на 6 ноември 2016 година.

„Ако ме видите с неизгладени дрехи от днес чак до предстоящите избори, не че чудете. Страхувам се, че като включа ютията и тя ще започне да ме агитира за някой от многото кандидати за званието баща или майка на нацията. Майтап… Имаше един такъв виц от времето на бай Тошо….
Толкова много хора изведнъж предявиха претенции за президентското кресло. При днешните правомощия на държавния глава неговите действия почти през целия му мандат ми напомнят движенията на главата на обикновения гражданин, наречен електорат, когато му се схване вратът от въздушно течение. Но мераклиите са толкова много – подобно на напоителен есенен дъжд. За съжаление само двама или трима от тях могат да впечатлят с идеи в рамките на реалните правомощия на българския президент. А наистина стойностните личности останаха както винаги в сянката на кампанията. Това е, драги приятели, състоянието на родната ни страна. Отдавна в България тържествува простащината и профанизацията в политическия и обществен живот и няма симптоми това да се промени.
За нашата страна е необходима една сериозна и задълбочена обмяна на идеи за устойчиво развитие след като така наречените европейски пари се пропиляха и „усвоиха“ през последните осем години за дейности, които не са свързани с възпроизводство и във връзка с това можете да бъдете сигурни, че ни очаква сериозна стагнация. Необходим е и анализ за реалното отношение към България на международна сцена, защото то въпреки бабаитските изказвания на премиера, ми напомнят донякъде как Берлускони мереше с педя гърба му. На изборите у нас се гледа, за съжаление, като на футболен мач на „Бистришките тигри“. Говори се „играчи“ в политическата игра. Платената журналистика, средствата за масова дезинформация и обществено въздействие, както и съвременните врачки, наречени политолози и социолози сега са в разгара на финансовата си жътва и се мъчат по всякакъв начин да ни убеждават колко прекрасен е един или друг кандидат, който си е платил за това.
И на този фон съвсем естествено прозвуча речта на Борисов, в която той обяви Цецка за майка на нацията. Като гледам колко много малоумници и дебили се вихрят в ежедневието ни, май Цецка наистина става за майка на нацията.
Днес се открива предизборната кампания. Във връзка с това ми се ще да се върна отново към „мъдрите“ крилати фрази на един предишен „баща на нацията“ – бай Тошо: „Да ви е честита, другари и другарки, новата предизборна кампания!“


image0 (9K)